Home Info Smederevci na CEBIT-u

Smederevci na CEBIT-u

redakcija

SMEDEREVSKO PREDUZEĆE «KONEKT», UČESNIK NAJVEĆEG SVETSKOG SAJMA INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA U HANOVERU
U SMEDEREVU IPAK POSTOJE PREDUZEĆA KOJA USPEŠNO RADE I IZVOZE

IT tehnologije – izvozni potencijal Srbije

U vremenu ekonomske krize, koja zatvara firme po Srbiji, u Smederevu ipak postoje, doduše malobrojna, preduzeća koja uspešno posluju i izvoze. Jedno od njih je preduzeće «Konekt», kompanija koja se bavi iformacionim tehologijama, telekomunikacijama i programskim internet rešenjima.
Stručnjaci ove smederevske firme su na vreme uvideli da razvojni i izvozni potencijal Srbije leži u IT tehnologijama. Svojim rešenjima i uslugama «Konekt» je stigao na tržišta Makedonije, Slovenije, Rumunije, ali Belgije, Italije, Katra… A od 5. do 10.marta ova smederevska firma učestvovaće na najvećem svetskom sajmu informacionih i telekomunikacionih tehnologija CeBIT, koji će biti održan u Hanoveru u Nemačkoj.

«KONEKT» duži niz godina uspešno posluje u Srbiji. Ova firma je takođe i jedan od najuspešnijih smederevskih izvoznika, ali se o tome malo zna. Baš kao i o mogućnostima koje za razvoj biznisa pružaju IT tehnologije.
Dirktor i vlasnik «KONEKTA» Srđan Stojković objašnjava zbog čega je i šta je potrebno da ova perspektivna razvojna grana ostvari pun potencijal.
–    Zemlje u razvoju, kao što su Brazil i Indija, trenutno su lideri u proizvodnji na ovom polju. To bi trebalo da bude primer za našu zemlju. Mi uglavnom imamo izuzetno stručan kadar u ovoj oblasti, ali je potrebno da država i lokalna samouprava stimulišu ovu granu proizvodnje, ali i da menadžment naših uspešnih firmi prepozna ogromne mogućnosti koje nudi primena ovih tehnologija u njihovom biznisu – kaže Srđan Stojković.
Kao društveno odgovorna firma, «KONEKT» planira da u Smederevu organizuje i predavanja za građane i preduzetnike o mogućnostima primene IT tehnologija u biznisu.
– Žalja nam je da svest o informaciono i telekomunikacionim tehnologijama i mogućnostima njihove primene podignemo na viši nivo. A bi se to desilo, menadžment naših firmi treba da ima dovoljno informacija o tome šta preduzeće može da dobije primenom IT tehnologija u privatnm biznisu. Takođe, važno je da znaju koje su prednosti prezentovanja firme na internetu, ali i koji su alati koji mogu da pomognu privrednicima  da dođu do republičkih i evropskih fondova. I jedni i drugi su relativno dostupni, samo malo njih zna da koristi alate koje dovode do njih – objašnjava vlasnik i direktor «KONEKTA»
A najbolji primer kako država može da pomogne su aktivnosti Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije – SIEPA-a. Sa ovom agencijom, smederevsko preduzeće «KONEKT» učestvovaće na najvećem svetskom sajmu informacione i telekomunikacione tehnologije, koji će od 5. do 10.marta biti održan u Hanoveru u Nemačkoj. Poziv za učešće na ovom sajmu dovoljno svedoči o kvalitetu ove smederevske firme.
– Velika je čast dobiti poziv za učešće na jednom ovakvom sajmu. Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza SIEP-a pozvala nas je da zajedno, sa još nekolicinom srpskih firmi iz ove oblasti, učestvuju na pomenutom sajmu. Naš plan je da ove godine napravimo još aktivniji proboj na inostrano tržište i verujemo da će nam učesšće na ovom sajmu pomoći u tome – objašnjava Stojković.
Sajam u Hanoveru je  najveći svetski sajam IT tehnologije na kome će učestvovati sve najjače svetske firme. I sama mogućnost da firma izlaže na sajmu je potvrda njene važnosti.
– Cilj nam je da na ovom sajmu uspostavimo kontakte sa novim klijentima, pre svega iz Zapadne Evrope – priča Stojković o planovima „KONEKTA“.
Kompanija „KONEKT“ osnovana je 2007. godine i ima prosečan godišnji rast od 40 procenata. Tim ovog smederevskog preduzeća, koji broji 12 stručnjaka i saradnika, radi na tome da Smederevo uskoro, osim po gvožđu i grožđu, postane grad poznat i po IT tehnologijama. „KONEKT“ je takođe jedan od najvećih internet provajdera u regionu. Pre dve godine, ova smederevska firma je pokrenula proizvodnju IP centrala, kao i servis za slanje sms poruka preko interneta, a 2010. godine razvila je programsko rešenje za obaveštavanje klijenata putem veb-a, sms-a i i-mejla.

IT I POLjOPRIVREDA
Sržan Stojković tvrdi da izvozni potencijal Srbije, osim u poljoprivredi, leži u IT tehnologijama.
– Pored poljoprivrede, izvoz IT tehnologije beleži stalan rast. Zaporavo, svake godine se izvoz informacionih tehnologija uveća za 50 procenata. Srbija na tom polju ima veliku perspektivu – navodi on.

INFORMACIJA NA DOHVAT RUKE
Programsko rešenje za obaveštavanje klijenata putem veba, sms-a, i i-mejla firme „KONEKT“ iz Smedereva do sada je uveden u nekoliko preduzeća.    Reč je o CRS sistemu koji korisnike koji žele tu uslugu obaveštava o svim važnim informacijama vezanim za to preduzeće. Recimo, ako je reč o javnom preduzeću ili banci, putem web-a, mejla ili sms-a korisnik se obaveštava o iznosu zaduženja, stanju na računu ili o nekom kvaru, kao i o vremenu u kom će on biti otklonjen – objašnjavaju u „KONEKTU“
   

IP telefonski sistem
„KONEKT“ je razvio najsavremeniju telefonsku centralu, zasnovanu na modernom digitalnom sistemu koji se širi shodno potrebama svakog klijenta.
Ovo rešenje nudi neograničen broj lokala i kvalitet zvuka, infrastrukturu preko postojeće LAN mreže, profesionalni govorni automat, odnosno kol centar, kao i govornu poštu, muziku na čekanju… Primenom ovog rešenja omogućeno je besplatno telefoniranje između udaljenih lokacija u preduzeću, smanjenje troškova telefoniranja prema GSM mreži, a uz pomoć ovog rešenja sat međunarodnog poziva umesto 500 dinara, firmu može da košta svega 50 dinara.

DUG SPISAK KLIJENATA

„KONEKT“ je svoja rešenja primenio u najznačajnijim srpskim preduzećima: Fruviti, Elektromoravi, Metehu, Unitehu, Tehnogasu, Gami…
Takođe, ovo smederevsko preduzeće učestvovalo je i u realizaciji nekoliko konferencija u Beogradu: IFORNT – konferencija posvećena internet biznisu, zatim REBEK-u i Farmakon-u, konferenciji posvećenoj farmaciji.

Teks: S.M.
 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!