Home Info Smederevac Uroš Timić i njegov „Osmi život“

Smederevac Uroš Timić i njegov „Osmi život“

redakcija

Uroš Timić momak koji je oduvek znao da će se baviti pisanjem. Rođen u Smederevu 1991. godine, gde je već u Osnovnoj školi "Dimitrije Davidović" pokazao talenat za pisanje. U Smederevu je završio i Gimnaziju, a školovanje nastavio u Beogradu gde je 2015. diplomirao na Filološkom fakultetu, na katedri za bibliotekarstvo i informatiku.

Pored objavljenog romana piše i kratke priče koje su do sada objavljivane na popularnom sajtu "blacksheep", a za pojedine je osvajao književne nagrade (književna nagrada "Duško Trifunović" u kategoriji kratke priče pisaca do 30 godina). Učestvovao je i u UNESCO-vom kokursu u pisanju eseja na temu "Izgradimo mir u našim mislima i srcima" na engleskom jeziku.

Objavljivanje romana "Osmi život" nagrada je na konkursu Literarni onlajn Inkubator koji se održavao tokom 2013. godine. Glasalo se putem interneta za 10 najboljih knjiga, za šta je Uroš jako zahvalan svojim smederevcima na podršci koju su mu tada pružili. Glasovima je osvojio prvo mesto, ali je stručni žiri taj koji je odlučio o pebednicima. Uroševa knjiga i još dve (jedna je iz Novog Sada, druga iz Crne Gore) proglašene su pobedničkim knjigama i izdavačka kuća Laguna je 13. maja 2015. objavila sve tri knjige. 

"Osmi život" Uroša Timića je uzbudljiva, ponekad i strašna priča o borbi mladog čoveka sa čudovištem sna, o njegovoj potrazi za uporištem u samoći i odgovorom na pitanje da li je ostavio dovoljno sebe u drugima da bi se po tom tragu mogao vratiti iz bezizlaza.

Iako počinje kao priča o odrastanju dečaka koji je u ranom detinjstvu upao u rupu na igralištu i isekao lice – ožiljak koji ga je pratio do punoletstva – ovo je i triler sa jakim elementima fantastike. Traumatična iskustva u vrtiću, nesretni pad koji je ostavio strašan ožiljak na licu, jutarnja nada pred ogledalom da je beleg tokom noći nestao i strah roditelja od "označenosti" njihovog deteta odredili su odrastanje dečaka u našim večito tranzicionim vremenima. U zrelo doba, kada je Vlada započeo samostalan život s devojkom koju poznaje iz detinjstva, naizgled uspešan život počinju da nagrizaju potisnute traume i konačno sučeljavanje s pitanjima od kojih je bežao. Jedne večeri, pritisak prošlosti bio je toliki da njegov um više nije mogao da razabere stvarnost od iluzije. Od tog trenutka Vladin život se pretvara u opsesivno tumačenje snova, a kada je otkrio fenomen paralize sna, zakoračio je u košmarni svet iz kojeg se ne može vratiti ni da ima sedam života.

SDCafe poklanjaju knjigu "Osmi život" onome ko na mail [email protected] pošalje najoriginalniji razlog zašto bi baš on trebalo da dobije ovu lepu knjigu.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!