Home InfoDruštvo Slavite, ali oprezno – tokom prvomajskih praznika strada sedam osoba

Slavite, ali oprezno – tokom prvomajskih praznika strada sedam osoba

by redakcija1

MUP je uputio još jedan apel građanima, ovoga puta povodom prazničnih dana. Kako je poručeno, prvomajsko slavlje je postalo tradicionalno, ali je neophodno da i u takvim prilikama budemo odgovorni.

U poslednjih pet godina, tokom prvomajskih praznika prosečno je život izgubilo čak sedam učesnika u saobraćaju, dok je 35 zadobilo teške telesne povrede.

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bili su neprilagođena brzina, nepropisno preticanje i vožnja pod dejstvom alkohola.

Slavi srcem, ali za volanom razumno! – poručuju iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

S obzirom na to da je ovaj praznik takođe poznat po okupljanju na otvorenom, na odgovornost je pozvala i Uprava za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije. Odatle je upućen apel da oni koji budu slavili na izletištima, prilikom pripreme hrane I paljenja vatre budu oprezni i poštuju Zakon o zaštiti od požara.

Paljenje vatre na otvorenom mora da bude u posebno obeleženim i obezbeđenim prostorima. Takođe, potrebno je doneti i vodu kojom se može ugasiti eventualni početni požar, kao i gorenje na mestu gde je loženo.

Načelnik odeljenja u Upravi za vatrogasno – spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Milorad Spasojević je istakao da će pripadnici tog Sektora dežurati na izletničkim mestima i da će građani moći da im se obrate za pomoć, ukoliko im bude potrebna.

Podsetio je da je izuzetno važno da se građani odgovorno ponašaju jer se požari na otvorenom prostoru veoma brzo šire i predstavljaju realnu opasnost po živote i zdravlje, a nanose i velike materijalne štete.

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!