Home ZanimljivostiModa Šest modnih detalja koji ugrožavaju zdravlje

Šest modnih detalja koji ugrožavaju zdravlje

by redakcija

Kako biste sačuvali zdravo telo i zdrav duh nije dovoljno samo da vežbate, adekvatno se hranite i spavate osam sati dnevno. Verovali ili ne, postoje komadi odeće koji negativno utiču na zdravlje.

 

Postoje modni detalji koji negativno utiču na zdravlje, a da toga mnoge žene nisu svesne. Da biste sačuvali svoje zdravlje, trebalo bi da pazite na ono što ćete kupiti i čuvati u svom garderoberu. Otarasite se loših krpica koje vrebaju iz vašeg ormara i izbegavajte: 

Sintetičke tkanine 

Nisu sve sintetičke tkanine štetne, ali neke su jednostavno lošije za kožu od drugih. Poliester, najlon i spandeks mogu da izazovu iritaciju kože, odnosno dermatitis. Mnoge sintetičke tkanine nisu prozračne i mogu ozbiljno da naštete koži. Pre kupovine odeće obavezno pogledajte deklaraciju i sastav. 

Teške torbe 

Nošenje teške torbe iz dana u dan može da bude veliko opterećenje i da uzrokuje jake bolove u leđima. Ipak, nisu samo torbe rizične za zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da su i teški rančevi izuzetno štetni za kičmu. 

Japanke 

Japanke su odličan izbor za plažu, bazen ili za tuširanje u teretani. Međutim, ortopedi ih nikako ne preporučuju za duže hodanje. Kad duže nosite japanke, mišići i tetive se previše naprežu pa može da dođe do zadebljanja i pucanja kože stopala, ali i do bolova u kukovima i donjem delu leđa. Takođe, trebalo bi da znate da sva ravna obuća izaziva naprezanje Ahilove tetive. 

Nakit 

Minđuše, pa čak i ogrlice, koje ste dobili na poklon verovatno izgledaju predivno, ali da li znate od kojeg su materijala napravljene? Najbolji način da izbegnete alergijske reakcije na nakit, uključujući crvenilo, osip i svrabež, je nošenje isključivo nakita od nerđajućeg čelika, titanijuma, žutog zlata ili srebra. 

Štikle 

Iako noge u visokim potpeticama izgledaju lepše, mnoga istraživanja su ukazala na njihovu štetnost. Žene koje često nose štikle često imaju problema sa umorom mišića, deformacijama i trajnim povredama stopala.

Izvor: zenasamja.me

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!