Home Info Ruski „Ural“ za državu najpoželjniji kupac Železare

Ruski „Ural“ za državu najpoželjniji kupac Železare

by redakcija

Od tri pristigle prijave za strateško partnerstvo u Železari u Smederevu, “Ural majning end metalurdžikal” je za državu najpoželjniji takmac.

U slučaju da ovaj najveći proizvođač bakra iz Gornjeg Urala u vlasništvu oligarha Iskandera Mahmudova ne dostavi obavezujuću ponudu do petka kad ističe rok, u Vladi će pokušati da se naknadno direktno nagode s njim, kaže izvor “Blica” u Nemanjinoj 11.

Ostala dva ponuđača, ukrajinski “Donjeckstal” i luksemburški “Junajted grup” manje su prihvatljive opcije. Prvi je u ranijim direktnim pregovorima sa domaćim zvaničnicima pokazao interesovanje samo za deo železare, toplu i hladnu valjaonicu, ali ne i za celu smederevsku čeličanu, što znači da bi otpustili barem polovinu radnika.

Opet, drugi ponuđač, konzorcijum “Junajted grup” nije dovoljno veliki da bi parirao domaćoj čeličani.

S druge strane, prihodi “Ural majning end metalurdžikala” bili su na kraju prošle godine gotovo tri milijarde dolara, dok vrednost 50 zavisnih i povezanih kompanija koje posluju u metalurgiji, poljoprivredi, građevini i telekomunikacijama svuda po Rusiji daleko prevazilaze zacrtane kriterijume na tenderu.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže za “Blic” da je najbitnije da sadašnji ponuđač nastavi isti obim proizvodnje, uposli radnike i odnosi se prema lokalnom i republičkom budžetu, te ekologiji poput “Ju-Es stila”.
– Tek će se videti da li ima kupca za železaru, jer nijedan nije dostavio obavezujuću ponudu, ali bi najgore bilo da sve ostane kako je sad – zaključuje Savić.

 

Vlasnik milijarder

Iskander Makhmutov (49), koji je zajedno sa Andrejem Kozickim osnovao pre 13 godina Gornjouralski metalurški kompleks („Ural majning end metalurdžikal“) rođen je u Uzbekistanu. Tokom osamdesetih je radio u raznim sovjetskim organizacijama u Libiji i Iraku gde je usavršio arapski jezik.

Sa bogatstvom od 8,5 milijardi dolara nalazi se na 80. mestu „Forbsove“ liste. Prijatelj i saradnik sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!