Home ZanimljivostiTehnologija Rusija razvija Linux baziranu Windows alternativu

Rusija razvija Linux baziranu Windows alternativu

by redakcija

Kako bi smanjila svoju zavisnost od američke tehnologije, vlada Rusije je objavila planove za razvoj državno-sponzorisanog nacionalnog operativnog sistema. Prebacivanje sa Windowsa značilo bi istovremeno uštedu novca i pojačanu digitalnu bezbednost.

150 miliona rubalja (oko 5 miliona dolara) je odvojeno da se kreira novi operativni sistem zasnovan na Linuxu. Još uvek se ne zna da li će ovaj OS biti sastavljan od nule, ili će biti baziran na popularnoj distribuciji, kao što je Ubuntu. Govoreći za AFP, ruski političar Ilija Ponomarev je rekao "Đavo je u detaljima" i da će sastanak na kome će se govoriti o specifikacijama novog OS-a biti održan u septembru.

Ovaj potez je znak da Evropa i Azija nastavljaju svoj put ka udaljavanju od američki dominirane industrije. Poslednjih godina primetne su značajne aktivnosti ka povećanom korišćenju softvera otvorenog koda, kao i pojačana aktivnost kineske i evropskih svemirskih agencija.

Rusija nije prva zemlja koja je rešila da razvija svoj operativni sistem. Kineski Red Flag Linux se pojavio još 1999, a Indija je prošle nedelje ojavila svoje planove za razvoj vlasničkog, ultra-bezbednog operativnog sistema.

Izvor: DownloadSquad

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!