Home Info Republička koalicija ne važi za 20 opština

Republička koalicija ne važi za 20 opština

by redakcija

Tačno godinu dana prošlo je od izbora na svim nivoima, a konačne konture vlasti na lokalnom nivou još se ne naziru. Iako je okosnica republičke koalicije SNS-SPS-URS prvobitno donela odluku da se do kraja 2012. godine šema iz Nemanjine preslika na opštine, a potom rok pomerila do marta, više od 20 opština i dalje čeka prekompoziciju.

Najzanimljiviji je svakako Beograd, gde će, kako saznajemo, posle izbora u Zemunu, koji su zakazani za 2. jun, i konačnog dogovora oko implementacije Briselskog sporazuma naprednjaci pozvati socijaliste za pregovarački sto. Izuzev glavnog grada, nove koalicije se već mesecima čekaju u Šapcu, Kikindi, Somboru, Smederevu, Ivanjici, Knjaževcu, Prijepolju, Kladovu…

Ove izmene „reda vožnje“, koji je na najvišem nivou usaglašen još jesenas, drugačije vide i funkcioneri iz republičke vlasti. Dok neki misle da je to posledica, prevashodno, sujete, drugi smatraju su pomeranje „granica“ izazvale važnije državne teme.
– Strateška orijentacija i želja, kao i politička odluka, što se SPS tiče postoji od prvog dana. Nažalost, na lokalu osim matematičke većine i političke volje, postoje i razne lične sujete i interesi pojedinaca koji ne rade u opštem interesu – kaže za „Novosti“ Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS.

S druge strane, njegov kolega iz Skupštine Zoran Babić (SNS) misli da su neki događaji i neke teme sustigle Srbiju, pa zato nije bilo vremena za prekompoziciju:

– Tamo gde je volja građana iskazana tako da mogu matematički da se usaglase republička i lokalna vlast, to treba uraditi zbog bolje komunikacije koja će omogućiti i bolji život građana.

I portparol regionalista Marko Selaković smatra da je u prethodnom periodu bilo mnogo ozbiljnijih izazova nego što je promena opštinskih vlasti:

– URS nije i neće biti prepreka za prekomponovanje vlasti. Lokalni odbori imaju punu slobodu da krenu u pravljenje novih vladajućih koalicija. Svaka samouprava je priča za sebe i na brzinu dogovora svakako utiču političke prilike na lokalnom nivou.

OD MARTA NIJEDNA IZMENA
Poslednje promene na lokalnoj sceni odigrale su se krajem marta, kad je prekomponovana vladajuća većina u Požarevcu, Bačkoj Palanci i Beočinu. U prestonici Braničevskog okruga na vlast su, posle gotovo šestomesečnih pregovora, došli naprednjaci koji su napravili koaliciju sa SPS, PUPS i URS. U Bačkoj Palanci, međutim, nije ispoštovan republički „kroj“, jer je SNS izbacio iz „fotelja“ SPS i ušao u savez sa DS, DSS i Savezom vojvođanskih Slovaka. Socijalisti su nekoliko dana kasnije izbačeni i iz beočinske vlasti, u kojoj su ostali DS, LSV i DSS.

N.P.

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!