Home InfoDruštvo Radio i televizija Smederevo pred gašenjem

Radio i televizija Smederevo pred gašenjem

by redakcija

Ne zna se ko je gore prošao, privatizovani radio ili neprivatizovana televizija. Ni u jednom mediju nema plata, a oba medija će ostati bez zaposlenih.

Radio Smederevo je krajem 2009. kupio tada biznismen a sada član Gradskog veća zadužen za javna preduzeća Milan Lukić. Kako je posle licitacije rekao, “za sina Marka”. Od nekada tridesetak zaposlenih, on je zatekao 17, a od maja ta brojka je spala na – 1! Zaposlena je jedino direktorka Irena Gavranović.

– Od maja mi je prestao radni odnos posle 33 godine, sada radim na ugovor o delu – objašnjava šta ga je snašlo ton-majstor Svetislav Pantić.

Televizija Smederevo nema svoj prostor. Nije privatizovana, još uvek je o vratu lokalnoj samoupravi, ali ni ovde zaposleni ne primaju plate. U ovoj godini dobili su jednu. Zbog toga, ali i zbog neizvesne sudbine, sami odlaze. Pre dve godine je otišlo njih 18, a ovih dana od 30 preostalih za odlazak iz firme prijavilo se još 22.

– Ne zna se šta će biti s nama, mi smo u specifičnom statusu jer lokalna samouprava nije opredelila model i metod privatizacije – kaže Milica Ristić, v. d. glavnog i odgovornog urednika. Čak i da se to desi, novi vlasnik neće dobiti ništa osim frekvencije. I nešto rabatne opreme koju neće imati ko da opslužuje pošto neće biti zaposlenih.

 

Lokalni mediji pušteni niz vodu
Agencija za privatizaciju trebalo bi ove nedelje da objavi prodaju prvih od 72 medija u državnom vlasništvu. Sindikat novinara Srbije ocenjuje da je krajnji cilj u stvari njihovo gašenje i podseća da i u zemljama EU postoje regionalni i lokalni mediji. 

Miroslav  Đorđević

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!