Home ZanimljivostiTehnologija Qt 4.7 ima novi UI za mobilne platforme

Qt 4.7 ima novi UI za mobilne platforme

redakcija

Nokia je objavila Qt 4.7 za sve kompatibilne platforme, odnosno embedded linux, MacOSX, Windows, Linux/X11, Windows CE/Mobile, Symbian i MeeGo. Ova poslednja je možda i najinteresatnija, obzirom da je i najnovija i da se ubrzano razvija. Novo izdanje dolazi posle gotovo jenogodišnjeg razvoja. Glavna caka kod Qt-a 4.7 je QML (Qt Meta-Object-Language), koji opisuje ponašanje i dizajn interfejsa aplikacije.

Iako ovo neće imati nekog primetnijeg uticaja na postojeće implementacije poput KDE-a, QML će omogućiti programerima da rade sa elementima interfejsa i dizajna kroz programski jezik sličan JavaScript-u.

Pored QML dolazi i serija unapređenja u performansama, koja su takođe usmerena ka razvoju aplikacija. HArdverski ubrzano renderovanje QtWebkit animacija je brže 31% u odnosu na Qt 4.6. QtWebkit pored toga sada poseduje i brže skorolovanje.

Renderovanje teksta je takođe brže, i to čak 2x zahvaljujući novoj QStaticText klasi. Konačno, QPainter je je unapredio i učinio lakšim crtanje sistema delića u OpenGL-u.

Kao dodatak uz MeeGo, požnati postojeći projekti bazirani na Qt-u su i KDE, VLC media plejer i Skype.

http://qt.nokia.com/about/news/nokia-releases-qt-4.7

Qt 4.7 SDK download

Objavljen je PyQt 4.7.7

Izvor: Linuxo.net

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!