Home Info Putevima Karađorđa kroz Smederevo

Putevima Karađorđa kroz Smederevo

by redakcija
 
Osmišljena zajednička turistička ponuda Smedereva, Smederevske Palanke, Velike Plane i Topole.
 
   Saradnja  gradova našeg okruga u oblasti turizma i zajedničkog   nastupa prema dijaspori. nacrt plana o zajedničkom delovanju, izrada zajedničkog kataloga sa tursitičkom ponudom pod radnim nazivom ''Putevima Karađorđa" bile su teme sastanka kojem su prisustvovali Bojan Teofilović,pomoćnk gradonačelnika za lokalnu samoupravu grada Smedereva i predstavnici Kanacelarije za dijasporu i Turističkih organizacija grada Smedereva i opština Smederevska Palanka, Valika Plana i Topola. Razmatran je i plan za doček delegacije kulturno – umetničkih društava iz Slovenije, prilikom značajnih  manifestacija, kao što su Smederevska jesen, Oplenačka berba i poseta Topoli i Pokajnici u  Velikoj Plani.

Prema rečima Dragiše Jovanovića, koordinatora  Kancelarije za dijasporu i zamenika predsednika Upravnog odbora Turističke organizacije grada Smederva, zajednički cilj saradnje je formiranje kvalitetne turističke ponude ovog regiona i izrada reprezentativnog kataloga .

Borislav Janković, predsednik Saveza kulturno-umetničkih  društava «Branko Radičević» iz Maribora, potvrdio je da u Sloveniji postoji veliko interesovanje za organizovane posete Srbiji i našem kraju. Tako da osmišljena turistička ponuda "Putevima Karađorđa" koja predviđ posete Smederevu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani i Topoli, predstavlja pun pogodak. Iz kulturne i turističke saradnje, pokazalo se, vrlo rzo proisteknu i značajni privredni kontakti, tako da su se prisutni složili da će predstojeća saradnja Slovenije i Srbije biti na obostranu korist. Mariborci će se Smederevcima predstaviti vrlo brzo na "Smederevskoj jeseni", kada će u programu manifestacioje nastupiti folklorni ansambl KUD-a Branko Radičević iz maribora.
Slovenci su takođe zainteresovani za seoske manifestacije našeg kraja kao što su Pastirski daniu u Lipama, brojne manifestacije posvećene voću i vinu po kojma je Smederevo poznato. Gostima su predstavljene i druge manifestacije kao što su palanački Krstovdanski vašar krajem septemra, Oplenačka berba u oktobru, poseta zadužbini kralja Petra prvog, obilazak Karađorđevog grada sa Crkvom i Konakom, Muzeja i Vinarije kralja Petra. Predstavnici Velike Plane podsetili su na manifestaciju Voždovi dani, obilazak Etno sela Moravski konaci, manastira koporin, Radovanjskog luga i drugih interesantnih destinacija.
U Smederevu su takođe nezaobilazne manifestacije Nušićevi dani, Smederevska pesnička jesen,  upravo završeni pozorišni festival Tvrđava teatar i predstojeća Smederevska jesen, složili su se prisutni.
 
Časlav Ilić, vd direktora Turističke organizacije grada Smedereva informisao je goste iz Slovenije da su prvi kontakti o turističkoj saradnji Slovenije i Srbije postignuti na nedavno održanom Sajmu turizma u Ljubljani na kojem je Smedervo imalo zapažen nastup. Takođe je istakao da grad Smederevo podržava ideju o formiranju regionalne ponude za ekskurzije.

Snežana Ilić

Izvor: Grad Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!