Home Info Puštena u rad druga visoka peć u Železari Smederevo

Puštena u rad druga visoka peć u Železari Smederevo

redakcija

U Železari Smederevo danas je počela da radi druga visoka peć koja je ugašena 2011. godine.

Izlivanju gvožđa iz visoke peći broj 1 prisustvovao je premijer Srbije koji je istakao da će ta fabrika sa očekivanom novom proizvodnjom u vrednosti 400 miliona dolara doprinositi rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za jedan odsto.

Vučić je istakao da su u toku pregovori o ulaganju u Železaru sa strateškim kineskim partnerom, kompanijom Hebej ajron end stil grupa (HBIS grupa), koja je druga, a možda i najmoćnija čeličana u svetu.
Po njegovim rečima, ta kompanija je zainteresovana da investira najmanje 300 miliona evra u galvanizaciju u Železaru, što bi značilo "novi život ne samo za Smederevo, već i celu Srbiju".

Uslov Srbije će biti, kako dodao, da nema otpuštanja radnika u Železari.

"Ovo je veliki dan za sve koji ste ovde, za premijera koji je imao viziju da održi fabriku i shvatio koliko je Železara bitna ne samo za Smederevo već za čitavu Srbiju", rekao je izvršni direktor HPK menadžmenta koji upravlja Železarom Peter Kamaraš.

On se zahvalio radnicima koji su radili na visokoj peći i posebno inženjeru Vladanu Mihajloviću koji je "ponos Srbije".
Kamaraš je naglasio da su 80 odsto remonta uradili zaposleni u Železari koja ima oko 5.250 radnika, sa kćerkama firmama u Šapcu i Kučevu.

Visoka peć broj 1 biće potpuno stabilizoavana i spremna za rad za 10 do 15 dana, posle čega se očekuje maksimalna proizvodnja od 75.000 tona mesečno.

Maksimalna proizvodnja Železare sada se procenjuje na oko 2,2 miliona tona godišnje.

Posle fabrike automobila u Kragujevcu, Fijat Krajsler automobili, Železara Smederevo je u prva četiri meseca ove godina bila drugi izvoznik u Srbiji.

Smederevska železara, bivši Sartid, prodata je 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

U januaru 2012. godine Ju-Es stil se povukao iz Srbije jer je zbog pada cene čelika počeo da pravi gubitke, pa je Železaru Vlada Srbije otkupila za jedan dolar.

Dva tendera za prodaju Železare su bila neuspešna pa je Vlada u martu ove godine potpisala ugovor sa holanskim HPK inženjeringom o upravaljanju tim preduzećem.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!