Home ZanimljivostiPoznati Preminuo Vuk Bojović

Preminuo Vuk Bojović

redakcija

Direktor beogradskog Zoološkog vrta Vuk Bojović, koji je preminuo je danas u Beogradu, vodio je Zoološko vrt "Dobre nade" 28 godina, od 1986 i u tom periodu "životinjsko carstvo" je bilo obogaćeno sa više od 2.500 životinja.

Rođen je u Pljevljima, Crna Gora, 1940. godine. Diplomirao je i magistrirao vajarski odsek Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Radio je kao slobodan likovni umetnik, autor je oko 30 bisti, među kojima i nekoliko narodnih heroja.
 
Ljudi ili životinje?

"Životinje me nikad nisu razočarale. One na dobro uzvraćaju dobrotom. U to sam se uverio milion puta. Uostalom i Seneka je rekao: Što više upoznajem ljude, sve više volim životinje…"
Bio je i profesor u osnovnim i u srednjim školama, a u Višoj trgovačkoj školi u Beogradu bio je profesor i potom direktor. U intervjuu Tanjugu, pre pet godina, izjavio je da je razvoj Zoološkog vrta tekao polako, jer nikada nije bilo mnogo para, i da se radilo malo po malo tako da se ni on ne seća kako je izgledao kada je počeo.

Zoološki vrt je uticao na mnoge ljude iz grada koji nisu znali šta bi studirali da se opredele za prirodne nauke, mnogi od njih su završili biologiju i veterinu, istakao je Bojović.

Sadašnji Zoo vrt, kako je kazao, samo je rezervacija za neka bolja vremena kada se "bude imalo para", jer će tada ceo prostor biti izgrađen na drugačiji način.

Beogradski vrt u sklopu uspešne saradnje sa vrtovima u Londonu, Beču, Minhenu, Antverpenu, Moskvi godinama razmenjuje životinje, ali i pomaže osnivanje vrtova, poput jagodinskog Zooloskog vrta u kome su sve životnje potekle iz Boo Zoo vrta, kazao je Bojović.

"Voleo bih, kad umrem, da moje srce sahrane pored Samija"
 
"Moja omiljena životnja bio je šimpanza Sami. Bio je prek i divalj. Ali, istovremeno, i pravi gospodin majmun. Bežao je iz vrta i ja sam ga vraćao. A šimpanza je opasniji od tigra. Kad sam ga, na Studentskom trgu, spasao od milicionera s puškama, ušao je u kola i seo iza mene. Jednom rukom sam vozio, a drugom ga hranio salatom. Milicionerima sam rekao da pucaju samo ako vide da me davi… Kad je umro sahranio sam ga u Zoološkom vrtu, a tu počiva i moj pas Laki. Voleo bih, kad umrem, da tu sahrane moje srce. Tada bih počivao srećan…", ispričao je Bojović u intervjuu za list "Politika" pre četiri godine.

Prvi Zoološki vrt u Beogradu osnovan je na Petrovdan, 12. jula, 1936. godine na Malom Kalemegdanu i prostirao se na 14 hektara, a sa 1.200 životinja bio je prvi takve vrste u Evropi.

Tadašnjem gradonačelniku srpske prestonice i osnivaču Zoološkog vrta Vladi Iliću, zahvaljujući Bojovićevoj inicijativi, podignuta je bista koja je postala stalni deo vrta koji je osnovao.
 
Bojović je autor knjige "Priče iz zoo-vrta", vodio je noćni program na Radiju S, kao i emisiju "Art boemija" na Art kanalu, a učestvovao je i u snimanju filma "Podzemlje" Emira Kusturice.
 
Početkom juna je bilo reči o tome da će vlast od Vuka Bojovića tražiti da ode u penziju.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!