Home InfoHronika Preminuo Radoslav Ranisavljević – Žika Lija

Preminuo Radoslav Ranisavljević – Žika Lija

redakcija

Radoslav Ranisavljević, mnogo poznatiji  kao Žika Lija, rođen je 1934. godine u Smederevu. Ovaj nadimak je dobio zbog svoje snalažljivosti, lukavosti i nadasve profesionalnog odnosa prema postavljenom  zadatku.

Kao fotoreporter radio je  u „Našem Glasu“ od 1959. godine, a onda je od 1973. godine karijeru nastavio u „Večernjim Novostima“. Žika Lija je bio „najobjektivniji objektiv“ grada Smedereva i okoline, Dunava i Jezave, jer je zabeležio karakteristične trenutke, a samim time i sve nedoumice svog vremena i okruženja. Iza njega su ostale brojne fotografije i izložbe.

U Srbiji i u svom Smederevu, Radoslav Ranisavljević je imao 50-tak samostalnih izložbi fotografija, od kojih su verovatno najpoznatije: „Smederevski vremeplov“,  „Tvrđava u snovima“ i nazaboravna „Jezava-reka bez povratka“. Žiku Liju ćemo pamtiti po vedrom duhu i večnom optimizmu sadržanom u njegovoj omiljenoj rečenici "Lepota života". Uživao je u životu do poslednjeg daha, ne odvajajući se od svog foto-aparata. Radoslav Ranisavljević, je posle kratke bolesti, preminuo 28. februara, a sahrana je obavljena danas 4. marta 2019. godine na Novom groblju u Smederevu.

Žika Lija – legenda smederevske, srpske i jugoslovenske fotografije, ostavio je neizbrisiv trag umetničke, ali i informativne fotografije. 

HVALA MU  I SLAVA MU !

 

N.T.C.
foto: Privatna arhiva

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!