Home Info Posle 60 godina u planu sanacija ugrožene kule smederevske tvrđave

Posle 60 godina u planu sanacija ugrožene kule smederevske tvrđave

redakcija

Direktor regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smedereva Dejan Radovanović izjavio je da se konačno planira statička sanacija kule 11 na tvrđavi despota Đurđa, koja već više od šest decenija nosi tablu s upozorenjem da je sklona padu.

Radovanović je agenciji Beta rekao da će, zavisno od priliva novca i u okviru sanacije tvrđave koja s prekidima traje 40-ak godina, biti obavljena i sanacija te kule koja je za vreme NATO bombardovanja odolela jakim potresima iako je sklona padu, dok je sa Dunavske kule pala kamena gromada teška više tona.

"Za kulu 11, koja je veoma nagnuta, dobili smo ove godine novac za izradu statičkog projekta sanacije. Ona je nagnuta ka jugu i u tom položaju bi trebalo da se stabilizuje novim sistemom kojim se ispod temelja pod pritiskom upumpava malter koji se vezuje sa okolinom i pretvara je u stenu. Time će se promeniti statička nosivost tla da bi moglo da trpi pritisak kule", rekao je Dejan Radovanović.

On je dodao da geomagnetno snimanje tvrđave, koje je pre nekoliko godina radio nemački Arheološki institut, nije dalo očekivane rezultate jer je bilo mnogo ometajućih faktora, pošto je tvrđava doslovno premrežena svakojakom infrastrukturom.

"Od Prvog svetskog rata svako je ponešto kopao, previše je metala pod zemljom, mada smo tokom snimanja našli neke delove, recimo skelet sa naušnicama i nekoliko grobova", dodao je Radovanović.

On je rekao da su sva ozbiljnija ulaganja u tvrđavu despota Đurđa bila obavljena u vreme izgradnje brane na Đerdapu, '70-tih i '80-tih godina, a da je novac ulagan pre svega u obnovu utvrđenog despotovog dvora kako bi se time naglasio status Smedereva kao prestonog grada.

Direktor Zavoda je izrazio nadu da će arheološko istraživanje ugla crkve koja je delimično restaurirana i konzervisana, i jezavskog bedema biti veoma zanimljiva.

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!