Home InfoDruštvo Posle 10 godina Obustavljen krivični postupak protiv Gorice Petković

Posle 10 godina Obustavljen krivični postupak protiv Gorice Petković

by redakcija

Zbog zastarelosti slučaja Viši javni tužilac Branislav Lazović odustao je od krivičnog gonjenja bivšeg referenta filijale PIO fonda Smederevo, pravnice Gorice Petković, zbog zloupotrebe položaja u slučaju nelegalnih invalidskih penzija.

Gorica Petković uhapšena je u martu 2005. pod sumnjom da je nekolicini osiguranika zloupotrebom položaja i primanjem mita omogućila da protivpravno dobiju invalidsku penziju.

Optužnica u predmetu nelegalnih invalidskih penzija, teretila je 32 osobe, a posle šest godina suđenja optužnica  za davanje i primanje mita, podsticanja drugih da daju ili prime mito, falsifikovanje službenih isprava i zloupotrebu položaja po kojoj su optuženi lekari, posrednici, pacijenti i Gorica Petković, prekvalifikovana je delo u zloupotrebu službenog položaja.

Prvobitna optužnica je podignuta u septembru 2005. Od tada datira i poternica koja je, po nalogu suda, raspisana za Goricom Petković koja je bila na lečenju u Crnoj Gori, a Više tužilaštvo je njen izostanak sa suđenja ocenilo  kao bekstvo.

Prvooptužena je u pretkrivičnom postupku bila osam meseci u pritvoru 2005. Iste godine, u novembru je puštena iz pritvora, a Vrhovni sud Srbije je polovinom decembra poništio je odluku tadašnjeg Okružnog suda i naložio produženje pritvora za prvookrivljenu koja je tada već bila u Crnoj Gori i ostala pet godina.

Viši sud nije prihvatio predlog branilaca Gorice Petković da se stavi hipoteka na porodičnu kuću optužene porodičnu u Smederevu vredne oko 600.000 evra i prihvatanje elektronske narukvice kao garanciju da će se odazvati Sudu.

Prvooptužena se dobrovoljno javila policiji 5. decembra 2010. Petkovićka je u istražnom zatvoru ukupno bila 39 meseci.

Tadašnje Okružno javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv 32 osobe, od kojih 19 lekara iz Smedereva, Majdanpeka, Beograda i Zaječara, osumnjičenih da su omogućili većem broju osoba da ostvare invalidsku penziju, jer,po oceni tužilaštva, za takav status osiguranici nisu ispunili zakonom previđene uslove.

Viši sud u Smederevu Goricu Petrković je osudio na osam godina zatvora, što je Apelacioni sud krajem 2013. preinačio na četiri godine zatvora.

Od pokretanja istrage do okončanja suđenja umrli su optuženi lekari Miki Radović, Miloš Ivković, Miloš Boljanović, Bogdan Tripić, svedoci Miroslav Sofirović, Čedomir Tatalović i branioci Slobodan Batričević i Mladen Vukčević.

U istom predmetu, nelegalnih penzija, primanja mita i falsifikovanja službenih isprava, ali po zasebnoj optužnici, sudi se više od osam  godina u Višem sudu u Smederevu gradonačelniku Jasni Avramović.

Posle dve presude na 15 meseci zatvora, predmet Jasne Avramović prešao je u nadležnost Apelacionog suda u Beogradu koji će 16. juna održati raspravu.

Milosav Slavko Pešić
foto: N.Pavlović

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!