Home InfoDruštvo Plavinac spojio kosače Balkana

Plavinac spojio kosače Balkana

by redakcija

KOSAČKA fešta na Plavincu! Tradicionalna manifestacija, 16. po redu, na padinama Goranskog gaja kraj Smedereva okupila je munulog vikenda 184 kosača iz 35 mesta Srbije i regiona, a najbolji među njima je Pljevljak Slaviša Pupović. 

"Kosidba na Plavincu", najmasovnija manifestacija te vrste ne samo u Srbiji, već i u Evropi, okupila je na padinama pored prelepog letnjikovca Obrenovića, vile "Zlatni breg", hiljade gostiju.

– Ove godine oborili smo sve rekorde po broju kosača, a okupilo se više od 3.000 gostiju – kaže Dragan Rogan, predsednik Udruženja kosača Plavinca koje je organizator manifestacije.

Kao i svake godine, manifestacija je počela podizanjem zastave, himnom kosača i svečanim defileom. U svečanim nošnjama, sa kosama na ramenima, prodefilovali su rame uz rame "stari vukovi" i mlađani naraštaj koji će ih naslediti, i kako kažu, "i premašiti u umeću". Među takmičarima bilo je i dama.

– Hoćemo svima da pokažemo da ovo nije samo za jači pol, i da i mi, žene, umemo da snađemo u polju, i to nekada i bolje nego. Teško jeste, ali nama je uživanje – samouverena je Milena Ralić.

Iako svi kažu da se na Plavinac svake godine vraćaju da se zabave, pitaju za zdravlje i uživaju, ne kriju da im takmičarski duh ipak proradi kada za to kucne čas i sudije dunu u pištaljku.

– Tu smo da se družimo, a i da odmerimo snage, zašto da ne – kaže jedan od kosača dok oštri svoj alat pred nastup.

Takmičari su na oko dva hektara gaja pokazali umeće i brzinu, a ocenjivala se širina maha i brzina skidanja trave.

Organizator manifestacije koja se tradicionalno održava drugog vikedna u junu je Udruženje kosača Plavinac, a podršku su pružili mesna zajednica Plavinac i grad Smederevo.

DAME KAO MUŠKARCI

Za najboljeg kosača 16. kosidbe na Plavincu proglašen je Slaviša Pupović iz Pljevalja. Drugi je bio Milorad Gazdić, takođe Pljevljak, a treći na nadmetanju, koji je pobrao i najviše simpatija gledalaca, bio je sedamnaestogodišnji Vuk Vučković iz Čačka.

Među damama najbolje se pokazala Vera Miljuš iz Vranova. Drugo mesto pripalo je Mileni Ralić, a treće Olgi Veselinović iz Smedereva.

J.Ilić
 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!