Home Info Pet titula strelcima Smedereva na Prvenstvu Srbije u Ćupriji

Pet titula strelcima Smedereva na Prvenstvu Srbije u Ćupriji

by redakcija

Strelcima „Smedereva“, ove godine na Prvenstvu Srbije u B i C programu, pripalo je pet titula. Streljačka družina „Smederevo“ ekipno je najbolja u kategoriji kadetkinja u disciplini 30 ležeći, zatim u obe discipline u opštoj kategoriji, 40 ležeći i trostav 3 puta 20 metaka, a Novica Petrović je drugu godinu zaredom pojedinačno najbolji u obe discipline! Tri druga mesta osvojili su kadeti Smedereva u obe discipline, 30 ležeći i trostav 3 puta 10 metaka, a Veljko Ilić je kadetski vicešampion Srbije u disciplini 30 ležeći. Kadetkinje su uspehu „Smedereva“ doprinele i jednom bronzom u trostavu 3 puta 10. Tako je ukupan skor Smedereva na ovogodišnjem prvenstvu 5 zlata, 3 srebra i 1 bronza. U svim discipinama ekipno osvojena je medalja, Novica Petrović i dalje neprikosnoveno vlada u nacionalnom programu mk puškom, u godini kada obeležava punih 44 godine bavljenja streljaštvom, a mladi Veljko Ilić, je posle kadetske šampionske titule serijskom vazdušnom puškom osvojio i vicešampionsku titulu malokalibarskom puškom u ležećem stavu, što je odličan uspeh za prvu takmičarsku sezonu, ovog perspektivnog strelca „Smedereva“.

Na ovogodišnjem Prvenstvu Srbije, u nacionalnom programu, koje je održano ovog vikenda na strelištu u Ćupriji, strelci Streljačke družine „Smederevo“ osvojili su pet titula, tri druga i jedno treće mesto. Prvog dana takmičenja serijskom malokalibarskom puškom nastupali su kadeti i kadetkinje u disciplinama 30 metaka ležeći i trostav 3 puta 10 metaka. Kadetkinje „Smedereva“ osvojile su šampionsku titulu u ležećem, dok su u trostavu bile treće. Pojedinačno su naše kadetkinje zauzele u ležećem četvrto, peto i šesto mesto: Ana Todorović (inače, čevrta juniorka na Prvenstvu Srbije standardnim vazdušnim pištoljem ove godine), Natalija Tasić i Jovana Lazić, dok je u trostavu najbolji plasman od naših kadetkinja ponovo zabeležila Ana na šestom mestu, Natalija je bila osma, a Jovana dvanaesta. 

Kadeti su u obe discipline postali vicešampioni Srbije, dok je najbolji smederevski kadet Veljko Ilić, u svojoj prvoj takmičarskoj sezoni, u kojoj već ima titulu kadetskog prvaka vazdušnom puškom, dodao i vicešampionsku titulu malokalibarskom puškom u ležećem. U trostavu je Veljku medalja izmakla zamalo, završio je četvrti. Sa njim u ekipi bili su Petar Adamović i Uroš Ćorović, a pojedinačno u obe discipline nastupio je Ivan David, dok su ležećem nastupila još dvojica smederevskih kadeta Nemalja Adamović i Luka Jevtić. 
Drugog dana takmičenja, u opštoj kategoriji, „Smederevo“ je osvojilo sve titule! Najbolja ekipa u disciplinama 40 metaka ležeći i trostav 3 puta 20 metaka, Novica Petrović, najstariji i najtrofejniji aktivni strelac družine, koji je pre nekoliko dana obeležio 44 godine bavljenja streljaštvom, drugu godinu zaredom apsolutni je šampion  Srbije serijskom MK puškom. Za ekipu „Smedereva“ pucali su još i Borivoje Provčin, sedmi u ležećem i šesti u trostavu, i Nikola Simić, šesti u ležećem i sedmi u trostavu. 

 

Druga ekipa iz Smedereva koja je ove godine učestvovala na državnom prvenstvu je iz Streljačkog kluba „Heroj Srba“ i zauzela je peto mesto u ležećem i sedmo mesto u trostavu. Za ekipu „Heroj Srbe“ pucali su: Saša Ilić, Aleksandar Stevanović i Dejan Adamović. 

Ovo je pretposlednje takmičenje u ovoj sezoni, u kojoj je Streljačka družina „Smederevo“ osvojila 8 titula i još mnogo drugih i trećih mesta! Ostalo je još samo da se puca Prvenstvo Srbije vojničkim oružjem, gde strelci „Smedereva“ gotovo redovno osvajajaju titule, pa će to biti nova prilika da se još nekim trofejom uveća ovogodišnji skor smederevskih strelaca. 
Tradicionalno, svaka sezona se završava ovom najstarijom srpskom streljačkom disciplinom, u gađanju poluautomatskom puškom i vojničkim karabinom (20 ležeći, trostav 3 puta 10 i veterani 10 ležeći),  a ove, kao i prethodne godine, održaće se u Trsteniku, sledećeg vikenda 27. i 28. septembra.

Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja“ (državnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici Vlada. Posle Drugog svetskog rata predsednik države Tito je šampionu u ovoj disciplini darivao zlatan ručni sat. Ova tradicija se, na žalost, ugasila i pored nekoliko pokušaja streljačke organizacije da je obnovi.

Nakon ova dva takmičenja, od 1. oktobra počinje i vazdušna sezona, na našem strelištu u Smederevu. Da podsetimo, Smederevo je ove godine i domaćin finalnog turnira Evropske lige mladih, koji će se održati na našem vazdušnom strelištu od 3. do 5. oktobra, a o tome kako, kada i gde se u ovom gradu mogu baviti sportskim streljaštvom, svi zainteresovani informacije mogu dobiti svakog radnog dana na Strelištu, koje se nalazi sa bočne (severne) strane kompleksa Sportske hale ili se mogu informisati telefonom na broj 4621-956. 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!