Home Zanimljivosti Parazit koji navodi skakavce i zrikavce na samoubistvo

Parazit koji navodi skakavce i zrikavce na samoubistvo

redakcija

Spinochordodes tellinii je nematomorf, tip beskičmenjaka pseudocelomata koji naseljavaju slatke kopnene vode, a dok su u fazi larve, zaraze skakavce i zrikavce – menjaju njihovo ponašanje i teraju ih da počine samoubistvo i to utapanjem.

 

Na svetu postoji oko 300 vrsta ovih parazita. Milijarde njihovih larvi zaraze sve – žabe, ribe, puževe, ali za sad mogu da kontrolišu samo um i telo skakavaca i zrikavaca.

Ovi parazitski crvi se razvijaju unutar skakavaca i zrikavaca sve dok ne dođe vreme da se pridruže ostatku svoje vrste koja inače živi u vodi. Otpuštanjem mešavine hemikalija, crvi “ispiraju mozak” svog domaćina i teraju ga da se ponaša na način na koji se zdrav skakavac ili zrikavac nikada ne bi ponašao – teraju ga da traži vodu, a kada je konačno pronađe, da u nju skoči.

Nakon što dospe u vodu, zreli Spinochordodes tellinii crv – koji je u ovoj fazi (ispružen) već tri do četiri puta duži od svog domaćina, napušta telo koje je manipulisao i otpliva kako bi pronašao partnera, ostavljajući nesrećnog skakavca ili zrikavca da se utopi.

“Mehanizmi koji se nalaze u pozadini ove intrigantne parazitske strategije još uvek ostaju slabo shvaćeni.” – Dejvid Biron, jedan od naučnika koji je proučavao ove parazite.

Parazit Spinochordodes tellinii živi i razmnožava se u slatkoj vodi, ali rani deo njegovog života u potpunosti zavisi od hranjenja utrobom skakavaca ili zrikavca kojeg zarazi. Kada je potpuno odrastao, on se suočava s teškim problemom, a to je povratak iz domaćina u vodu. A tada i nastaje bizaran deo koji se i ne viđa previše često u prirodi: parazit menja genetsku strukturu domaćina otpuštajući određene proteine koji napadaju deo mozga domaćina i koji mu daju savim nove naredbe, kao što je pronalazak vode i skok u nju.

Ali ovaj parazit nema samo jedan problem, tj kako da iz sakakvca dospe u vodu, već i kako da njegovi potomci koji se rode u vodi zaraze nove skakavce na kopnu. Naučnici sumnaju da ovaj problem rešavaju tako što larve parazita zaraze vodene insekte, kao što su komarci i sakriju se u njihovim tkivima. Kada odrasli komarac odleti na kopno i tamo umre, njegovo telo može da pojede skakavac ili zrikavac, a larva parazita će uspešno da stigne do svog novog domaćina.

Tim naučnika koji je istraživao ovo neobično i bizarno parazitsko ponašanje obavljao je terenski rad oko malog jezera na granici šume u blizini Avene le Ben u južnoj Francuskoj, gde tokom leta horde zaraženih skakavaca – više od 100 za jednu noć – počine samoubistvo utapanjem.

Izvor: Zanimljive Informacije

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!