Home Info Pale prve suspenzije u Železari

Pale prve suspenzije u Železari

by redakcija

Nakon što je Nezavisni sindikat metalaca „Železare Smederevo” ukazao na malverzacije oko zapošljavanja novih radnika u sektoru „Proizvodnje gvožđa”, o čemu je „Politika” pisala, juče su suspendovana dvojica rukovodilaca tog pogona – Darko Đorđević i Ranko Ristić. Potvrdu ove informacije dobili smo u Nezavisnom sindikatu metalaca, a po svemu sudeći, reč je o internoj reviziji koja je u toku. „Železarine” službe kontrole ispituju da li je prilikom prijema novih radnika bilo elemenata korupcije, od čega zavisi da li će se u istragu uključiti i policija.

– Poznato je da niko nije gadljiv na pare. Ako komisija za prijem odlučuje samovoljno, u mraku, kako da znamo da li je suština u rodbinsko-kumovskim vezama ili je pozadina nešto drugo. Naš sindikat nema dokaze, ali imamo razloge da sumnjamo, kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca.

I dok se remonti Visoke peći 1 privode kraju, a njeno paljenje zakazuje za kraj septembra, te vesti postaju senka afere oko prijema novih radnika. Reč je o konkursu koji je i raspisan baš za pogon „Proizvodnje gvožđa”, odnosno za potrebe Aglomeracije i Visoke peći, gde se zbog paljenja druge peći traži 80 novih ljudi. Gujaničićev sindikat zahteva od Petera Kamaraša, prvog čoveka HPK tima, da informiše zaposlene i javnost „ko to sve mulja u ’Proizvodnji gvožđa’” i da odmah stane na put ovlašćenjima koja pojedini menadžeri zloupotrebljavaju. „Nijedan radnik ubuduće ne može da bude zaposlen, a da nema punu saglasnost svih članova komisije za prijem“, poručio je NSM u pismu u koje je „Politika” imala uvid.

 Ovaj sindikat nastavlja da raskrinkava malverzacije oko novog zapošljavanja. Konkretnim primerima, upravljačkom timu „železare” stavljeno je do znanja da „problem leži uglavnom u delu domaćeg menadžmenta koji za svoje funkcije nema adekvatne kvalifikacije”. Takvih nije malo u čeličani, navode u NSM nazivajući ih „kursadžijama”, a baš oni „maltretiraju, šikaniraju radnike, odlučuju o prijemu novozaposlenih među kojima je najviše dece njihovih prijatelja, rođaka, saradnika…”

Zato što nemaju potrebne kvalifikacije, na ovaj način kupuju lojalnost svojih saradnika i prave obruč poslušnika oko sebe. To je ujedno i razlog što primaju koga oni hoće, jer im obrazovani kadar predstavlja pretnju za njihova rukovodeća mesta, smatra Gujaničić. Primera radi, u „Proizvodnji gvožđa” na mesto „rukovaoca vagonoprevrtača” primljen je autoelektričar čiji je otac šef smene u tom pogonu, što je, smatra NSM, prevagnulo u odnosu na kvalifikacije.

Pomenut je slučaj, sada već pokojnog radnika Ranka Spasića, koji je izbačen sa posla zbog krađe šest tona bakra iz skladišta, a da nijedan menadžer za bezbednost nije dobio čak ni prekor, kao da je to moglo da se iznese neprimećeno iz fabrike. Tu je i slučaj Miloša Pavića koji je, kako tvrdi NSM, uprkos rezultatima u sektoru FTO, dobio otkaz zbog ulične tuče i prekršajne prijave koju je „zaradio” pre zaposlenja u „Železari”, a zbog koje mu je zabranjeno nošenje oružja, navodi ovaj sindikat. Dalje se tvrdi da je pre dva meseca primljen radnik koji je ukrao izvesnu količinu nikla, a da je izostala odgovornost za one koji su ga zaposlili. Na drugoj strani, radnik „Energetike Dragoslav Rakić, koji ima sedmoro dece, ne može da zaposli svog sina u fabrici, pa su primorani da se snalaze da prehrane porodicu. Ovakvih slučajeva ima još, tvrde u Nezavisnom sindikatu metalaca.

————————————————————–

Obrnut red poteza

 Gujaničićev sindikat optužuje „kolege iz jednog drugog sindikata” da sačekuju novozaposlene u pogonima i umesto da ih upoznaju sa pravima i obavezama iz kolektivnog ugovora, guraju im pristupnice pod nos, sa po dve-tri hiljade dinara, časte ih sokovima, kafom…

– Da li ovi novoprimljeni radnici traže posao u „Železari” da bi osigurali svoju i egzistenciju svojih porodica ili da na samom početku upoznavanja fabrike počinju da uče druge zanate – mito i korupciju, pita NSM.

Olivera Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!