Home Info Oslobađajuća presuda Jasni Avramović

Oslobađajuća presuda Jasni Avramović

by redakcija

Presudu Apelacionog suda prenosimo u potpunosti.

"Apelacioni sud u Beogradu, nakon održanog pretresa, doneo je 16. juna 2015. godine presudu Kž1 210/15 kojom je preinačio prvostepenu presudu i okr. Jasnu Avramović oslobodio od optužbe da je izvršila produženo krivično delo primanje mita iz člana 254, stav 1. KZ RS.

Optužnicom Višeg javnog tužioca u Smederevu okr. Jasni Avramović je stavljeno na teret da je u vremenskom periodu od 1998. do 2001. godine, u Smederevu, kao službeno lice, lekar infektolog, načelnik Infektivnog odeljenja ZC „Sveti Luka“ u Smederevu, zahtevala i dobila novac da u okviru svog službenog izvršenja izvrši službene radnje koje ne bi smela da izvrši, i to tako što je predložila svojim dugogodišnjim kućnim prijateljima da pronađu osobe koje bi bile zainteresovane da za 3.000,oo DM ostvare pravo na invalidsku penziju, što su oni i prihvatili i sukcesivno joj doveli četiri osobe.

Po nalaženju Apelacionog suda ne može se prihvatiti zaključak prvostepenog suda da je okrivljena imala svojstvo službenog lica u smislu Krivičnog zakonika koji je bio na snazi i važio u vreme koje se optužnicom označava kao vreme izvršenja krivičnog dela. U konkretnom slučaju, okr. Jasna Avramović je postupala kao lekar infektolog, a ne kao načelnik infektivnog odeljenja, a zdravstvenim radnicima, kao što je u konkretnom slučaju ovde okrivljena, nije dat status službenih lica.

Takođe, prema oceni Apelacionog suda, tokom ovog krivičnog postupka nisu mogle biti na nesumnjiv način utvrđene tvrdnje iz optužnice da je okrivljena zahtevala i dobila novac, te da je predložila svojim dugogodišnjim kućnim prijateljima da pronađu osobe koje bi bile zainteresovane da za 3.000,oo DM ostvare pravo na invalidsku penziju. Ovo stoga što ni nijedan od saslušanih svedoka nije posvedočio da mu je bilo kada, u bilo kom iznosu, okrivljena tražila novac, niti je bilo kod od njih posvedočio da je video da okrivljena uzima novac.

U toku ovog krivičnog postupka, po nalaženju Apelacionog suda, nije dokazano ni da je okrivljena, bez lekarskih pregleda, napisala lekarske izveštaje predloživši za četiri osobe prvu kategoriju invalidnosti, te da su oni zatim ostvarili invalidsku penziju. Naime, tokom postupka je, između ostalog, utvrđeno da u dijagnozama ne postoji nalaz infektologa koji bi bio relevantnan za procenu gibitka radne sposobnosti kod te četiri osobe, odnosno da u tom pogledu ni od kakvog uticala nije bio nalaz infektologa dr Jasne Avramović, te da ispitani svedoci nisu poznavali, niti sa njom imali bilo kakav kontakt. Čak je u jednom slučaju utvrđeno da je u vreme sačinjavanja izveštaja lekara specijaliste, na koji je stavljen njen faksimil, okrivljena bila na godišnjem odmoru, te da sam svedok potvrđuje da je neka druga doktorka, a ne okrivljena sačinila lekarski izveštaj."

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!