Home InfoDruštvo Oglasili se aktivisti povodom izgradnje rafinerije: Šta kažu „Tvrđava“ i „Crveni Bedževi“?

Oglasili se aktivisti povodom izgradnje rafinerije: Šta kažu „Tvrđava“ i „Crveni Bedževi“?

by redakcija1

Povodom jučerašnjih vesti o tome da je potpisan sporazum o izgradnji rafinerije nafte u Smederevu, saopštenjem za javnost obratio se Pokret Tvrđava.

Njihovi aktivisti podsećaju da naš grad već pripada sredinama koje su po pitanju kvaliteta vazduha u trećoj, najlošijoj, odnosno kategoriji prekomerno zagađenog vazduha, a među glavnim uzrocima je industrija.

Zdravlje građana je ugroženo. Smatramo da bi u takvim okolnostima izgradnja novog industrijskog kompleksa, koji bi se prostirao na 110 hektara, a u kome bi se prerađivala i proizvodila nafta – bila pogubna po zdravlje građana Smedereva.

Zemljište na kome se planira izgradnja rafinerije nafte je uz sam Dunav, pa bi dodatno bila ugrožena i međunarodna reka, a ceo kompleks bi se nalazio na samo dva kilometra od strogog centra Smedereva.

Prljava industrija nije budućnost kakvu želimo našem gradu, jer već imamo kinesku železaru koja svakodnevno truje građane Smedereva i krši zakone Republike Srbije. Kao građanima Smedereva, ne preostaje nam ništa drugo nego da sprečimo planirani projekat rafinerije, jer duboko verujemo da je on poguban po Grad Smederevo i sve njegove stanovnike.

Da bismo to učinili, pozvaćemo građane na građansku neposlušnost i sve druge zakonske vidove borbe, kako bismo sprečili izgradnju nove rafinerije – poručuju iz Pokreta Tvrđava uz podsećanje da je na lokalnom referendumu 2010.godine protiv izgradnje rafinerije bilo 72% građana. Kako na kraju navode, lokalnu vlast pozivaju da još jednom razmisli o upuštanju u taj projekat, verujući da će i građani ponovo pokazati da ne žele rafineriju u svom gradu.

Takođe, ovim povodom je reagovala i ekološka inicijativa Crveni bedževi koja ovo smatra katastrofalnim korakom za grad koji je već među najzagađenijima u Evropi.

Pored postojećih ekoloških problema, planirani projekat dodatno će pogoršati kvalitet života i otežati ekološki položaj naše zajednice.

Smederevo ne može postati talac privatnih i političkih industrijskih ambicija koje prete da unište životnu sredinu i zdravlje svojih građana.

Alarmantna je činjenica da mnogi mladi i visoko obrazovani ljudi već napuštaju naš grad, a ovakvi projekti samo će pojačati taj trend, ostavljajući Smederevo bez potrebne vitalnosti i mladosti. Niko ne pita mlade kakvu sredinu žele i kakva bi budućnost Smedereva trebalo da bude.

Zbog svega navedenog, mi, Crveni Bedževi, izražavamo oštar protest i nećemo dopustiti da se ovaj projekat realizuje bez borbe. Pozivamo sve pojedince i organizacije koji dele našu zabrinutost da se ujedine u zaštiti našeg grada i njegove budućnosti.

Ne smemo dozvoliti da Smederevo bude žrtva nepromišljenih odluka koje mogu imati trajne i nepopravljive posledice.

Mi drugo Smederevo nemamo – poručuju iz Crvenih bedževa.

Slične vesti

1 comment

Smederevac 10.05.2024 - 17:48

Ne može i posao i pare i čist vazduh….
..

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!