Home InfoEkologija Održan okrugli sto na temu energetske tranzicije industrijske zone u Smederevu

Održan okrugli sto na temu energetske tranzicije industrijske zone u Smederevu

by Redakcija

U utorak 28. marta 2023. u prostorijama društveno-aktivističkog centra GRAD održan je „Okrugli sto“ s temom „Inovacije koje donosi INEKP: Da li je industrijska zona u Smederevu na pravom putu energetske tranzicije?“

U poslednje vreme u fokusu naše javnosti jeste najavljeni dokument pod nazivom Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP), koji će podstaknuti veliki niz promena. Udruženje Pro.Tok21 poslednje 2 godine bavi se javnim politikama Smedereva vezanim za podsticanje energetske tranzicije kod građana. Kako je Smederevo veliki industrijski centar naše zemlje, a pomenuti dokument propisuje i specifične mere za industriju, ova organizacija otvorila je novi korpus tema, o kojima se razgovaralo i na pomenutom događaju.

Na okruglom stolu fokus bio na mogućnostima i izazovima s kojima se smederevska industrija suočava kada je u pitanju energetska tranzicija. Pozvani su zainteresenti iz različitih uloga – predstavnika civilnog sektora i stručnjaka koji se bave procesima adaptacije, preko preduzetnika koji nove sisteme energetske efikasnosti uvode u svoje pogone, do predstavnika Gradske uprave, Slobodne zone, i naravno – energetskog menadžera Grada.

Gdin Ognjan Pantić, predstavnik Beogradske otvorene škole, naglasio je da je INEKP interesantan dokument jer definiše pitanje kako će u celosti da se tranformiše energetski sektor Srbije. Krucijalno je definisanje delova ovog dokumenta u lokalnom kontekstu i da se tako proceni situacija u različitim sredinama u Srbiji da bi se zaključilo koje su mogućnosti za unapređenje. U tom smislu, organizacija Pro.Tok21 je sprovela istraživanje o pitanjima energetskih trendova smederevske industrijske zone, čije je razultate izložila predstavnica organizacije Pro.Tok21,  Jelena Antonijević Nešić.

Na osnovu rezultata istraživanja, zaključila je da najveći broj smederevskih preduzeća ne zna za ovaj planski dokument i ne razmišlja o planskom praćenju energetske efikasnosti. Smatra se da je lokalna samouprava ta koja treba da uputi kompanije u prednosti energetske efikasnosti i da adekvatno učestvuje u finansiranju. S tim zaključkom slaže se i  Marko Mitrašinović, direktor firme Profiweld iz Smedereva, koji je dodao da je imperativ da se važnim pitanjem energetske tranzicije bavi stručni, edukovani kadar koji grad Smederevo treba da zaposli. O samim zamenskim sistemima, kao što su gasni generatori za grejanje ili plafonske prskalice za hlađenje, koji su vrlo efikasan način za industrijske sisteme koji se brzo isplati iako je ugradnja veoma skupa – govorio je specijalista za grejanje i hlađenje, Branko Bogdanović, koji je glavni inženjer za energetsku efikasnost kompanije Messer Tehnogas. S druge strane, o obnovljivim izvorima energije, naročito u svetlu sve masovnije primene solarnih panela kod građana (takozvanih prozjumera), ali i u industriji, čulo se više od Ivana Sovtića, gradskog odbornika, koji je član Borda za energetiku za Zapadni Balkan East West Bridge Group i koji se na različite načine se bavi energetikom. Rešenje za povećanje energetske efikasnosti u smederevskoj industrijskoj zoni u ovom trenutku vidi se u većem izdvajanju sredstava iz budžeta grada Smedereva i u ugrađivanju solarnih panela.

Na okruglom stolu izostali su stavovi i mišljenja predstavnika Grada. Kancelarija za Lokalni ekonomski razvoj i predstavnica JVP Srbijavode bili su sprečeni da dođu zbog ranije najavljenih obaveza. Direktorka Slobodne zone nije se pojavila uprkos potvrdi učešća na ovom događaju, dok je energetski menadžer Grada, Miodrag Škorić, otkazao dolazak zbog privatnih obaveza.

Ovog puta, kao što se prečesto dešava u javnim diskusijama koje organizuje civilno društvo, zaključci su doneseni u okrnjenom sastavu, bez prilike da čujemo izazove i razmišljanja donosilaca odluka na ovu temu.

 

Slične vesti

1 comment

Smederevac 30.03.2023 - 13:23

Grad nije reagovao na silne dopise, tužbe protiv Investitora koji je izgradio čitav kompleks stanova i posl.prostora u Knez Mihajlovoj ul. ali bez grejanja ?Energ.efikasnost je očito samo prazna priča.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!