Home InfoDruštvo Obeležavanje Vrbovačkog boja

Obeležavanje Vrbovačkog boja

by redakcija

U Vrbovcu kod Smedereva obeležena je stogodišnjica Vrbovačkog boja (oktobar 1915.god.).U crkvi Svetog Proroka Jeremije 17.10.2015.godine služena je Sveta Zaupokojena Liturgija za izginule srpske ratnike. Posle Svete Liturgije održan je prigodan program,otkrivena je spomen ploča komandantu 11.-og pešadijskog puka prvog poziva Šumadijske divizije p.pukovniku Vojislavu Tomiću, i održana je promocija knjige "Borbe od Dunava do Vrbovca 1915.god."

Taj istorijski važan događaj ali nažalost, zapostavljen i gotovo zaboravljen, otrgnut je od zaborava, o tom događaju herojskoj odbrani srpske vojske posebno 11.-og pešadijskog puka prvog poziva svedočila je i svedoči Crkva – Spomen Kosturnica u Vrbovcu.

Tragična i sudbonosna 1915. godina dovela je do pitanja opstanka srpskog naroda, od saveznika ostavljena, često i ucenjivana da se delova sopstvene teritorije mala Kraljevina odrekne. Od velikih i do tada najjačih neprijatelja napadnuta srpska vojska iako veoma iscrpljena još od Balkanskih ratova 1912.-1913.godine i na početku Prvog svetskog rata od Cera, Mačkovog kamena, Kolubare, veoma žilavo i uporno se branila. Jedan od velikih događaja te epske, junačke odbrane desio se baš u Vrbovcu 18-19. oktobra 1915.god.

Zbog žrtve branioca, zbog svetinje otadžbine koju su branili, zbog života kojim su živeli, zbog porodica iz kojih su otišli a nisu se vratili mi se moramo vraćati svom duhovnom i nacionalnom identitetu i ne smemo zaboraviti!​

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!