Home InfoHronika Deset godina „Afere indeks“

Deset godina „Afere indeks“

redakcija

Prvostepena presuda u aferi "Indeks" pred Višim sudom u Smederevu očekuje se krajem godine, a pozornost javnosti do tada, posle desetogodišnjeg suđenja, izazvale su predložene visoke kazne koje traži Tužilaštvo – ukupno 120 godina za 27 optuženih. Najveće kazne od po 11 godina zatvora, tužilac traži za profesore Draganu Petrović i Sveta Purića, kao i za nekadašnjeg šefa studentske službe Zorana Simića.

Odbrana je tokom čitavog postupka ukazivala na nezakonito prikupljene dokaze koji se koriste u optužnici, na neprimeren pritisak javnosti uprkos tome što suđenje i dalje traje, ali i na pritiske i ucene koje trpe optuženi. Često je pominjana i politička konotacija ovog prosvetnog skandala.

Sada, predložene visoke kazne branioci smatraju neosnovanim i, kako kažu, besmislenim. Svoje dokaze za to obrazlagaće tokom oktobra. Ukoliko pored branilaca, profesori pravnih nauka budu želeli da sami iznesu svoju odbranu, ovo bi moglo da potraje i do kraja novembra. U nastavku glavnog pretresa, završne reči daće optuženi profesori Emilija Stanković, Nenad Đurđević i Ivan Čukalović.

Profesorka Dragana Petrović, koja na policijskom snimku uzima novac za koji se tvrdi da je mito, optužena je da je zahtevala i dobila ukupno 7.900 evra, zlatnu narukvicu i automobil marke BMV da bi, navodno, studentima upisivala prelazne ocene bez izlaska na ispit. Nju tužilaštvo tereti i da je bila glavni posrednik kod kolega za lažiranje ispita.

Inače, dr Dragana Petrović ubrzo nakon izlaska iz pritvora, u kom je provela deset meseci, stalno je zaposlena kao naučni saradnik na disciplini krivično pravo na Institutu za uporedno pravo u Beogradu, gde radi i danas. Kako stoji u biografiji na sajtu Instituta, uža specijalnost joj je organizovani kriminal i terorizam. Inače, Petrovićeva je 1995. odbranila doktorsku disertaciju na temu "Organizovanje zločinačkih udruženja", a sledeće godine izabrana je za docenta. Petrovićeva je trebalo da iznese odbranu pre dva dana, ali je od suda, na sopstveni zahtev, dobila dodatno vreme za pripremu završne reči, te će odbranu izneti 15. oktobra.

Inače, u vreme hapšenja profesora došlo je do tektonskih potresa u akademskoj, ali i celokupnoj javnosti, te se, podsetimo, pojavila čak i ideja da se Pravni fakultet u Kragujevcu ukine, i da se napravi studijski program pri Univerzitetu. To je, ipak, odbijeno kao radikalna mera. Tako, zbog maratonskog procesa, hipoteka optužbi opterećuje čitav Pravni fakultet u Kragujevcu.

Optuženi profesori, pod pretpostavkom nevinosti, do ovih dana drže predavanja i ocenjuju buduće pravnike, a mnogi su i napredovali. Tako su, nakon izlaska iz pritvora, dekan Sveto Purić i profesori Srđan Đorđević i Miodrag Mićović, postavljeni na rukovodeće funkcije u toj visokoškolskoj ustanovi. Profesor Predrag Stojanović je kasnije dobio zvanje dekana dva puta. Profesor Ivan Čukalović izabran je za sudiju Ustavnog suda Kosova, a redovni je profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Nije bilo disciplinskih sankcija, kao ni poništenja ispita odnosno diploma, s obzirom na to da suđenje traje, i da krivica nikome nije dokazana. Do samo pre nekoliko dana, desetoro optuženih radili su kao redovni profesori u Kragujevcu. Od 1. oktobra penzionisani su Emilija Stanković, Milena Petrović, Božin Vlašković i Sveto Purić.

OPTUŽENIČKA KLUPA

NA optuženičkoj klupi Višeg suda u Smederevu nalaze se Emilija Stanković, profesorka predmeta Rimsko pravo, u trenutku izbijanja afere i pomoćnica ministra prosvete za visoko obrazovanje, potom Dragana Petrović, profesorka Krivičnog prava, Sveto Purić, bivši dekan i profesor ekonomske politike, Božin Vlašković, profesor na Katedri za privredno pravo, Srđan Đorđević, koji predaje Uvod u pravo, Ivan Čukalović, šef Katedre za međunarodno javno pravo, Dragan Bataveljić, profesor Ustavnog prava, kao i Predrag Stojanović, šef Katedre za pravne i ekonomske nauke kome se, inače, sudi u odvojenom postupku. Među optuženima su i profesori Slobodan Panov, Milena Petrović, Jasmina Nektarijević, Nenad Đurđević, Radoje Brković, Miodrag Mićović, Slobodan Svorcan, Boro Čejović.

BROJKE

* 10 godina traje proces
* 44 lica oslobođeno zbog zastarevanja
* 100 advokata zastupalo optužene
* 113 stranica optužnica
* 260 ročišta održano, a 40 odloženo

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!