Home Info Novi većnici još bez resora

Novi većnici još bez resora

redakcija

SKUPŠTINA grada u Smederevu je 10. avgusta imenovala pet novih članova Gradskog veća, što samo po sebi i ne bi izazvalo toliku pažnju, da istog dana četiri većnika nisu podnela ostavke – bez ikakvog objašnjenja.

Lokalni parlament je, dakle, ekspresno prihvatio odstupanje sa funkcija Dejana Milenkovića zaduženog za rad javnih preduzeća, Svetlane Mihajlović iz resora kulture, Radiše Jovanovića u čijoj je nadležnosti bila poljoprivreda, i Zorana Mišeljića koji se bavio lokalnim urbanizmom. U Smederevu se, međutim, spekuliše i na temu da su to bili samo neformalni resori, jer javnost nikada zvanično nije bila obaveštena o tome šta je u opisu posla pomenutih većnika.

Iako ostavke nisu obrazložene, predsednik Skupštine grada Bogoljub Spasojević tvrdi da je sve obavljeno po Poslovniku o radu. Podsetimo, tokom prethodne sednici je razrešena i član Gradskog veća Miljana Kravić, ali se zna bar to da je stupila na funkciju direktora Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Kako god bilo, na upražnjenih pet mesta Skupština je, prihvatajući predlog gradonačelnika Jasne Avramović, izabrala nove članove Gradskog veća. To su Marina Tirnanić dosad zaposlena u JKP "Vodovod", Miloš Tomović, radnik Železare, Vladan Popović iz Agencije za bezbednost saobraćaja, Dejan Spasić, šef azila za pse u JKP "Zelenilo i groblja", te penzioner Vladimir Janjić. Svi su članovi ili simpatizeri SNS.

Nažalost, osim kratke biografije kandidata, predlagač nije naveo nijedan razlog za ovu "leteću izmenu" u Gradskom veću. Štaviše, Jasna Avramović je sumnje u opravdanost ovakve "vrteške" dodatno podgrejala izražavanjem nade da će novi ljudi raditi bolje, uz konstataciju da su i njihovi prethodnici radili dobro.

Javnost u Smederevu, međutim, zabrinjava i to što novoizabrani većnici nisu dobili resore, pa se ne zna ko će biti nadležan za koju oblast. Umesto toga, nastavljena je praksa da se zaduženja dele naknadno i – neformalno!

Podsećanja radi, ovdašnje Gradsko veće ima 11 članova i njime predsedava gradonačelnik. Sednice su već više godina zatvorene za javnost, a donete odluke se tek povremeno oglašavaju na zvaničnoj internet prezentaciji grada. Na toj adresi se i sada može pronaći samo sastav Gradskog veća od pre dve godine – naravno bez resora.

Iako su izabrani predstavnici naroda iz redova opozicije zahtevali objašnjenje ovakvog razvoja situacije, nisu ga dobili, baš kao ni građani. U skupštinskim hodnicima se jedino moglo čuti to da je ova kadrovska novina zapravo plod kompromisa unutar vladajućeg SNS. Podsetimo, sednica Skupštine je prvobitno bila zakazana za 7. avgust, ali nije održana jer se u sali nije pojavio nijedan odbornik naprednjaka, pa nije bilo kvoruma.

Sednica je, ipak, održana tri dana kasnije, a tog 10. avgusta je, uz prusustvo naprednjaka, novina bio i dopunjeni dnevni red. Radilo se o ostavkama pomenutih članova Veća i predlozima Jasne Avramović za izbor njihovih naslednika. Zato se i veruje da je ovaj kompromis, zapravo, bio svojevrsni uslov za održavanje sednice…

U ovom "paketu", ostavku je podneo i dosadašnji direktor JP "Parking servis" Nikola Matejić, a na ovu funkciju je u statusu vršioca dužnosti imenovan Jovan Beč, jedan od tri koordinatora lokalnog SNS, sportski direktor FK Smederevo i glavni menadžer u privatnoj kladionici.

 

Tokom poslednjeg zasedanja, Skupština grada je usvojila i rebalans budžeta za ovu godinu. Planirani prihodi su sa 3,9 milijardi dinara povećani na nešto više od četiri. Istovremeno, u završnom računu gradske kase za 2017. godine je bilo očekivano oko 3,6 milijardi, ali je izvršenje iznosilo 2,9 milijardi – 81,67 odsto od plana.

J.Ilić
foto: N.Živanović

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!