Home InfoDruštvo Nakon 22 godine građevinsko ruglo u Miloja Đaka ide na „doboš“

Nakon 22 godine građevinsko ruglo u Miloja Đaka ide na „doboš“

by Redakcija

Republička direkcija za imovinu oglasila je prodaju građevinskog zemljišta i nikad završene stambene zgrade u naselju Miloje Đaka u Smederevu, o čemu je SDCafe.rs pisao jođ 2015. godine čija je izgradnja započeta pre 22 godine. Ova vest iznenadila je Smederevce posle više od dve decenije potpune misterije šta će biti sa nedovršenom trosparatnicom.

“U novi milenijum u novom stanu” – bila je deviza velike akcije izgradnje stanova za oficire, policajce i mlade bračne parove pokrenute nakon NATO bombardovanja 1999. godine. Sa tim sloganom vlast je započela gradnju 100.000 stanova.

Tako je nikla i zgrada u naselju Miloja Đaka u Smederevu, koja je trebalo da bude useljena za pet meseci. Pune 22 godine kasnije  ona je i dalje samo betonski kostur zarastao u korov.

Do pre nekoliko godina ovo je bila prava enigma – nije se znalo ko je vlasnik, nije postojala dozvola za gradnju, niti mogućnost da se građevina legalizuje. Gradnja nije smela da se nastavi, niti je objekat mogao da se sruši.

Stvari bi se, već narednog meseca, mogle promeniti ako se pronađe kupac koji će završiti zgradu.

No, krenimo redom.

Trospratnica sa 30 stanova u Ulici Vojvode Stepe u Smederevu počela je da se gradi 1999. godine. Investitor je bila Direkcija za obnovu zemlje, a izvođač radova smederevsko građevinsko preduzeće „Jugovo“. Samo godinu dana kasnije, Direkcija za obnovu je prestala da postoji, a i „Jugovo“ je otišlo u stečaj. Posle stečaja, deo imovine preuzeli su poverioci, a deo se raspao na više firmi, koje odavno ne postoje.

Smederevci koji ovde žive kroz proteklu deceniju pokušali su da se otarase sablasne tvorevine, ili da nateraju nadležne da zgradu privedu nameni. Pisale su se peticije, apelovalo na ugroženu bezbednost. Bilo je pokušaja da se nešto reši, ali nije bilo zakonskih uslova.

Zgrada nema građevinsku dozvolu. Zahtev za legalizaciju podnela je firma „Jugovo“ 2003. godine, ali bez projektne dokumentacije, pa je bilo nemoguće legalizovati. Da je nekim čudom, rešenje o legalizaciji i bilo doneto, ne bi imalo kome da se uruči, jer firma koja je podnela zahtev nije više postojala.

Predmet „uklete trosprtanice“ godinama je lutao od pravobranilaštva u Smederevu, Požarevcu i Beogradu, sve dok nije stigao do suda u Nišu. Tamo se vodio spor za utvrdjivanje svojine.

Iako u Smederevu niko ne zna da li je spor završen, i u čiju korist, oglas o prodaji koji je pre nekoliko dana objavila Direkcija za imovinu, rešio je makar jednu misteriju. Vlasnik je, po svemu sudeći, država.

U tekstu oglasa o prodaji, koga prenosimo u celini, navodi se da je početna cena 30,7 miliona dinara.

Površina građevinskog zemljišta je 2773 m2,  a zgrade 2047 kvadrata. Stepen gotovosti objekta je 20 odsto.

Kvadratni metar zemljišta Poreska uprava Ministarstva finansija procenila je na sumu od 1.500 dinara odnosno oko 12 evra. Kvadratni metar nedovršene zgrade procenjen je na 64.740 dinara ili nešto više od  500 evra.

Ovi iznosi umanjeni su za 80 odsto zbgo stepena gotovosti.

U odnosu na tržišne cene u Smederevu, cena po kvadratu zemljišta je optimalna, ali je cena od 500 evra po kvadratu stambenog prostora previsoka, smatraju upućeni.

Verujemo da su stručnjaci procenili da je objekat, posle dvadesetogodišnjeg propadanja, u dobrom stanju i da gradnja može da se nastavi.

Rok za podnošenje ponuda je 22. novembar 2021. godine.
Nakon toga, znaćemo šta će se dešavati.

 

SDCafe.rs

 

 

 

Slične vesti

3 comments

John 29.10.2021 - 12:34

Ma garant je Vucic kriv, nema ko drugi

Reply
Marko 30.10.2021 - 07:38

Da se pita branče koji još od slobe krvnika sedi u nekakvoj vlasti. On zna i početak gradnje i zna ko je to posle opljačkao. Ako ovu zgradu kupi neki tajkun blizak espeesu biće sve jasno

Reply
Mario 02.11.2021 - 14:12

Kažu da će kvadrat biti 500 evra…a ima preko 2000 kvadrata, hahahahaaaa pa to neće niko da kupi i ima da ostane ruglo barem još 20 godina. Skuplje da se sruši nego da se nešto izgradi ponovo. Ali, nije samo moje Miloja Đaka postalo pustoš i ruglo, ceo grad je otiša u k….

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!