Home Info Mladi Staljin

Mladi Staljin

redakcija

Do kakvih dramatičnih i tragičnih situacija može doći kada jedan umetnik i jedan političar zamene uloge, sinoć nam je u ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave, u dvosatnoj drami "Mladi Staljin" pokazao ansambl Šabačkog pozorišta. Ni povremeni tamni oblaci koji su se nadvijali nad našim gradom tokom gotovo čitavog dana nisu pokolebali prave ljubitelje pozorišne umetnosti da sinoć dođu u Dvor Despota Đurđa Brankovića na drugo pozorišno veče petog Tvrđava teatra. A ni neuobičajeno hladno vreme za sredinu jula meseca nije ih pokolebalo u želji da odgledaju dvosatnu predstavu Šabačkog pozorišta o saradnji između Staljina i Mihaila Bulgakova, zameni uloga ova dva junaka, politički prihvatljivim i neprihvatljivim stvarima.

Izvanredan šabački ansambl nas je vratio u Moskvu 1938. godine i  dočarao nam atmosferu procesa, masovnih egzekucija i velikih terora. Pozadina svakodnevnog života. Bulgakov kojeg tumači Zoran Karajić, glumac i direktor Šabačkog pozorišta i Staljin u izvođenju Ivana Tomaševića sklapaju po svemu neobičan dogovor. Bulgakova angažovanog da napiše dramu o Staljinu, u toj ulozi zamenjuje sam Staljin pišući o sebi, a zauzvrat zahteva da Bulgakov radi njegov posao! Staljinova sklonost umetnosti ispisuje redove nove Bulgakovljeve drame, a Bulgakov nesnađen u ulozi autokrate, diktatora. Na kraju Bulgakov nije uspeo, nije napisao dramu koja će pomiriti propagandni i umetnički zadatak i nije dobio nov stan zbog kojeg je i prihvatio ovu nepristojnu ponudu. Odličnu glumačku kreaciju doneo je i Ljubiša Barović, koji je tumačio lik Vladimira,
pripadnika ruske tajne službe (NKVD). Na kraju publika zadovoljno ispraća Šapčane sa scene, a zatim i sama zadovoljno napušta drevno smederevsko zdanje, koje je ovih dana centralno mesto kulture.

Večeras na Tvrđava teatru dupli program. U okviru glavnog programa u Malom gradu Smederevske tvrđave "Per Ginta" odigraće klasa glume sa Akademije umetnosti u Beogradu, u režiji Hane Selimović i Nebojše Dugalića. 
Predstave govori prevashodno o pitanju identiteta obrađujući ga kroz odnos prema ideji Drugoga. Per Gint je glavni junak, naslednik velike ali rastočene loze, sudbinom narečeni izmišljač priča, snevač carske krune,
izopštenik svoga okružja, rastrzanik između razuma i ludila i tokom celog pisanog mu puta, odjekuje modusima ovih upitnosti i dekartovski i hegelovski i postmoderno, kako kaže reditelj Nebojša Dugalić. Predstava počinje u 21 sat.

Ulaznice za mesta na tribinama koštaju 300 dinara, a predstavu je moguće pogledati i besplatno, sa drugih bezbednih mesta u Malom gradu Smederevske tvrđave.
U pratećem programu Tvrđava teatra nakon trodnevne radionice beogradskog Teatra Mimart u Smederevu, na Glavnom gradskom trgu u Smederevu, videćemo ulični performans "Snoviđenje grada". Istraživanjem snova i života grada gde se sreću različosti ličnih priča što donosi bogatstvo izraza umreženih snoviđenja. U performansu učestvuju umetnici iz Smedereva i Beograda, a Smederevci će biti deo snoviđenja grada, kaže Nela Antonović, voditeljka radionice i reditelj. Performans počinje u 23 sata.

M. A.
foto: Katarina Ilišković

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!