Home Info „Ministarstvo privrede krši zakon zbog Železare“

„Ministarstvo privrede krši zakon zbog Železare“

by redakcija

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić očekuje da ombudsman Saša Jankovića pokrene postupak protiv Ministarstva pirvrede zbog višestrukog kršenja zakona.

Naime, to ministarstvo odbija da Transparentnosti Srbija dostavi Ugovor o upravljanju Železare Smederevo.

Reč je o kopiji Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja, koji je država 21. marta potpisala sa Železarom, HPK Menadžmentom i holandskim HPK Inženjeringom.

Po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića od 29. juna, resorno ministarstvo trebalo je da kopiju ugovora dostavi Transprentnost Srbija, uz prethodnu zaštitu podataka o ličnosti. 

"Uprkos činjenici da su rešenja Poverenika po Zakonu konačna, obavezujuća i izvršna, Ministarstvo nije postupilo po tom nalogu, niti je to učinilo nakon izrečene dve novčane kazne u ukupnom iznosu od 200.000 dinara", piše u Šabićevom pismu Jankoviću. 

U pismu dostavljenom i medijima, Šabić navodi da Minitarstvo privrede nije postupilo po rešenju ni nakon što je 31. avgusta od Vlada Srbije zatražio da, u skladu sa svojom obavezom iz Zakona, obezbedi izvršenje rešenja Poverenika. 

Budući da u radnjama odgovornih u Ministarstvu privrede ima elemenata nekoliko prekršaja kažnjivih po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Poverenik je o tome 27. jula obavestio Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, odnosno Upravni inspektorat, da kao organ nadležan za nadzor nad primenom ovog zakona podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica. 

"Nema nikakvih informacija o tome da je ministarstvo, odnosno Inspektorat tim povodom nešto preduzelo", navedeo je Šabić u pismu Jankoviću. 

Po oceni Poverenika, ovakvo postupanje Ministarstva, višestruko suprotno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, je samim tim u suprotnosti i sa elementarnim načelima dobre uprave, zbog čega, nezavisno od postupanja drugih nadležnih organa očekuje pokretanje postupka i preduzimanje mera iz nadležnosti Zaštitnika građana.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!