Home InfoDruštvo Koncert narodne muzike za Mišu!

Koncert narodne muzike za Mišu!

by redakcija1

Smederevci su se do sada u više navrata odazivali apelima za pomoć Miši Stojanoviću. Reč je o desetogodišnjem dečaku koji ima poremećaj iz spektra autizma – nedostaje govor koji nije razvijen shodno uzrastu.

Osim toga on je zdrav dečak, motorno vrlo spretan, druželjubiv, toplih emocija. Ima svojih trenutaka ljutnje i besa kada odreaguje burno pa je nekada to javnosti malo upadljivo. On ne može da se izrazi verbalno i reguje na neki svoj način. Ali mi smo tu da sve to kanališemopriča nam njegova mama Bojana Stojanović.

Mišini roditelji su pre tri godine radili u Turskoj kompletne analize ne bi li, kako Bojana objašnjava, zaokružili priču o tome gde je problem. Godinu dana kasnije, slučajno, želevši da pomognu drugom detetu, saznali su da je u toj zemlji za Mišu moguća terapija matičnim ćelijama.

Poslali smo dokumentaciju i oni su procenili da Miša jeste kandidat za tu terapiju koja može da mu pomogne pre svega zato što on ima dobre rezultate genetskih analiza i magnetne rezonance.

Sve to što je bitno, kod njega je pozitivno. Aplicirali smo na klinici u Instanbulu, potrebne su tri terapije matičnim ćelijama u razmaku od mesec dana. Samo za terapije je neophodna suma od 31 500 evra.

Ne postoji rok, ali je poželjno da se što pre ode. Mi smo stigli dio 2,5 miliona, ostalo je još da se sakupi do 3,9 miliona. Nadamo se da ćemo uspeti zajednički, ujedinjenim silama kako bismo otišli jer zaista verujemo da će kod njega biti poprilično delotvorno prevashodno kako bi njemu olakšalo život, druženje, u školi, van škole – dodaje Bojana Stojanović.  

Kako bi Miša bio korak bliži tome, najnovija u nizu akcija biće 12. februara kada će od 19 sati na Velikoj sceni Centra za kulturu biti održan humanitarni koncert u organizaciji Narodnog ansambla RTS-a i Centra za kulturu Smederevo.

Na ulazima će biti humanitarne kutije u koje se ubacuje prilog umesto kupovine karata. Ko želi da dođe, na biletarnici bi ipak trebalo da podigne svoju ulaznicu zbog mesta za sedenje.

Mi prvi put priređujemo ovakav koncert, do sada su to uglavnom bili koncerti klasične muzike jer smo suprug i ja radnici muzičke škole. Bilo je dečijih koncerata, stvarno su bili veoma posećeni. Ali nismo ni svi ljubitelji samo klasične muzike, ima ljudi koji vole narodnu muziku i nadam se da će biti veliki odziv.

Želim da se zahvalim Neši koji je prva violina Ansambla RTS-a i inicijator celog koncerta, Igoru Janojliću, našem kolegi, Smederevcu koji je sve to podržao i naravno Centru i svim učesnicima. Biće za sve generacije po nešto, učestvovaće i đaci naše Muzičke škole, biće baš intersantno i šaroliko – poručuje Bojana.    

Ako neko želi da pomogne, a nije u mogućnosti da dođe, uvek može da pošalje SMS sa tekstom 1456 na broj 3030 ili da uplati iznos po mogućnosti na objavljene račune za uplatu.

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!