Home Info Koja je računica za održavanje Železare u životu?

Koja je računica za održavanje Železare u životu?

redakcija

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) traži od Vlade Srbije da saopšti računicu za održavanje "Železare Smederevo", kao i procenu do koje granice je to finansijski isplativo.

Iz Transparentnosti su saopštili da javnost nije dobila jasno obrazloženje zbog čega bi država želela da finansijski pomaže baš tu firmu.

Uz podsećanje da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zabranjuje davanje državne pomoći toj industriji od 1. februara 2015. godine, a da MMF ne gleda blagonaklono na državnu pomoć koja povećava i onako visok deficit budžeta, iz Transparentnosti poručuju da u proračunu mora da postoji neka tačka na kojoj visina direktnih i indirektnih subvencija više ne opravdava korist koju donosi.

"Na primer, ako ostatak građana finansira održavanje železare zato što ima 5.000 zaposlenih radnika, na nekoj granici postaje isplativije tim istim ljudima pomoći na drugi način. Upravo taj podatak, o računici koju država ima, nikada nije jasno saopšten", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu TS.

Vlada Srbije je, posle neuspešnih pregovora, odbacila ponudu Esmarka za kupovinu Železare Smederevo, i umesto toga je odličila da raspiše javni poziv za profesionalni menadžment koji će ubuduće voditi to preduzeće.

Izvor: N1

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!