Home InfoPolitika Jovan Beč: „Transfer stanica“ kao trajno rešenje deponije i odlaganja smeća do sredine sledeće godine

Jovan Beč: „Transfer stanica“ kao trajno rešenje deponije i odlaganja smeća do sredine sledeće godine

by Redakcija

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je u ponedeljak 10. aprila 2023. godine potpisao sa Ministarstvom zaštite životne sredine Ugovor o sufinansiranju realizacije projekta izgradnje sistema upravljanja otpadom u 2023. godini na teritoriji grada Smedereva.

Reč je o izgradnji buduće transfer stanice, koja će rešiti višegodišnji problem grada Smedereva koji se odnosi na odlaganje i deponovanje komunalnog otpada na teritoriji gradskih i seoskih mesnih zajednica. Ukupna sredstva za realizaciju Projekta izgradnje sistema upravljanja otpadom na teritoriji Grada Smedereva iznose 341.421.286,87 dinara. Ministarstvo je u cilju realizacije Projekta obezbedilo sredstva u iznosu od 273.137.029,50 dinara, dok je Grad obezbedio sredstva u iznosu od 68.284.257,37 dinara.

Tim povodom, koji je jedan od vodećih prioriteta za Grad Smederevo, gradonačelnik je održao konferenciju za medije.

„Velika mi je čast što mogu da vas obavesti da sam juče u ime grada potpisao ugovor sa Ministarstvom zaštite životne sredine o izgradnji transfer stanice u našem gradu. Grad je u odnosu na ukupan iznos opredelio dvadeset odsto sredstava, dok je resorno Ministarstvo obezbedilo osamdeset odsto sredstava.  Kada je reč o rokovima, od trenutka potpisivanja ugovora do momenta izgradnje transfer stanice proćiće devet meseci. Više puta sam naglasio da je ovo jedan od značajnih prioriteta za grad. Znate i sami da komunalni otpad iznosimo samo iz grada i jednog dela Radinca. Izgradnjom transfer stanice stećiće se uslovi da komunalni otpad iznosimo iz svih gradskih i seoskih mesnih zajednica. Takođe, u planu je i projekat za sanaciju postojaće divlje deponije. Veliku zahvalnost dugujem ministarki Ireni Vujović koja je prepoznala ovaj projekat kao jedan od najbitnijih za rešavanje.“  – rekao je gradonačelnik Beč.

Kada je reč o lokaciji za izgradnju transfer stanice, koja se nalazi u neposrednoj blizini gradske deponije, pre desetak dana se ušlo u proces čišćenja. Stekli su se svi uslovi za raspisivanje javne nabavke, pa gradonačelnik ističe očekivanje da će se u narednih nedelju dana raspisati i javna nabavka za izgradnju transfer stanice.
Očekivanja su da će u junu najkasnije biti postavljen kamen temeljac za transfer stanicu, a da će do sredine sledeće godine biti završena.

Takođe, najavljeno je i da će kroz projekat ,,Zaplovi Srbijom“ u nekom narednom periodu biti sprovedeno izmuljavanje marine, a kasnije sledi i izrada projektne dokumentacije za izgradnju marine. Najavljeno je da će 30. aprila turistički brod, kruzer iz Francuske uploviti u pristanište Smedereva, što je mnogo značajno za naš grad.

 

Slične vesti

1 comment

kositi 01.05.2023 - 19:40

Kazi bre da smo jedini narod u Evropi koji je zatrpao svoju reku Jezavu deponijom, kazi bre da niste nista uradili dobro za ovaj grad od kada ste dosli na vlast, kazi bre da istovarate hiljade tona sljake iz Zelezre pored Zelezarinog kanala da bi se izvozila u Kinu,kazi bre da otrovne hemikalije transportujete zelznicom u sam centar grada, kazi bre da je Americka citaj Jevrejska kompanija Bedem na klizistu kod Stare Zelezare napravila skladiste TNG gasa sa preko 20 cisterni.Kazi bre da kotlarnice na gas emituju Azot sub oksid kancerogen, jednom recju sahranjujete ovaj grad .

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!