Home InfoKultura Izvanredni Filip svira u rodnom gradu

Izvanredni Filip svira u rodnom gradu

by redakcija1

Smederevc i gitarista Filip Živanović održaće koncert 6.marta u Centru za kulturu. Filip je nižu i srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Smederevu završio u klasi Bojane Stojanović.

Uporedo se usavršavao kod prof. Aleksandra Hadži Đorđevića, a 2014. diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Srđana Tošića.

Sa kolegama je, krajem te godine osnovao udruženje “Beogradsko gitarsko društvo“, a 2015. završio je master studije iz gitare na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Srđana Tošića, kao i master studije iz kamerne muzike u klasi profesorke Tee Dimitrijević.

Doktorirao je 2020. na Univerzitetu u Minesoti, SAD, u klasi prof. dr Maje Radovanlije.

Učestvovao je na master klasovima kod eminentnih stručnjaka kao što su: Aniello Desiderio, Hubert Käppel, Roland Dyens, Paolo Pegoraro, Rene Izquerdo i drugi. Filip je aktivan kao solista i kamerni muzičar, od 2011. je član Beogradskog gitarskog dua sa kolegom Momčilom Aleksandrićem.

Nastupao je u kamernim sastavima sa flautom, violinom, kao član Beogradskog gitarskog kvarteta, kao i sa saksofonistom Bendžaminom Koldom sa kojim je 2018. godine osnovao CZ duo i nastupao na koncertima širom Sjedinjenih Američkih Država, kao i na Kubi, u Havani, gde su 2018. održali koncert u okviru Festivala savremene muzike.

Tokom školovanja u Americi osvojio je brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima širom SAD-a (Memphis International Guitar Festival, Schubert’s Club Competition, Southern Guitar Festival, Appalachian GuitarFest…), uključujući i treću nagradu na Internacionalnom takmičenju ansambala (IEC) u okviru konvencije “Guitar Foundation of America“ u Lujvilu, Kentaki, 2018. godine.

Na program koncerta u Smederevu su kompozicije Fernanda Sora i Agustina Bariosa Mangore.

Ulaz je slobodan, a program u Koncertnoj dvorani počinje u 19 sati.

Foto: Centar za kulturu Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!