Home InfoNaše priče Stogodišnjica trajanja: Veslanje u Smederevu ’30-ih godina prošlog veka

Stogodišnjica trajanja: Veslanje u Smederevu ’30-ih godina prošlog veka

by redakcija1

Treća decenija dvadesetog veka, a druga od osnivanja, Veslačkom klubu donela je burne prilike.

Godine 1930. veslači Smedereva su se uselili u nove prostorije. Josip Hajzer je prestao sa aktivnim veslanjem i postao trener. U ovom periodu, uslovi su povoljniji, pa mogu da počnu i novi uspesi.

Josip Hajzer

Godina afirmacije mladih veslača budućih šampiona bila je 1931. Zvonimir Stipanović osvojio je prvo mesto u skifu za juniore na prvenstvu Podunavlja u Beogradu. Bogdan Drezgić, Josif Vranicki, Teofil Naumović, Vladimir Marković i kormilar Stevan Gačić, prvo mesto u četvercu sa kormilarom za juniore na istom takmičenju.

Aleksandar Stefanović, Franja Vranicki, Svetozar Konstantinović, Petar Ferban i komrilar Stevan Gačić, takođe prvo mesto, u četvercu sa kormilarom za srednjoškolce na prvenstvu Podunavlja u Beogradu.

Stipanović je blistao i 1932. godine. Pobedio je u skifu za seniore na prvenstvu Jugoslavije, a osvojio je i titulu prvaka na prvenstvu Podunavlja u skifu.

Te godine klub dobija i novog predsednika – Ota Servišera, a Smederevo se našlo na poštanskoj markici izdatoj povodom Evropskog prvenstva u veslanju u Beogradu

Veslačke snage su stasale za velike rezultate. Na prvenstvu Podunavlja u Beogradu 1933. postižu sjajne rezultate. Zvonimir Stipanović osvaja prvo mesto u skifu za seniore, a Svetozar Konstantinovič, Josip Vranicki, Teofil Naumović, Vlada Marković i kormilar Stevan Gačić prvo mesto u četvercu sa kormilarom preklopne gradnje.

Zvonimir Stipanović

Stipanović je, 1934. ponovo bio prvak Jugoslavije i Podunavlja u skifu za seniore. Seniorski četverac u sastavu Josip Vranicki, Živko Stevanović, Franja Vranicki, Teofil Naumović i kormilar Stevan Gačić postaje prvak Podunavlja. Stipanović je takođe nastupio u skifu na prvenstvu Evrope.

Na jubilarnoj Skupštini kluba svečano je obeležena decenija rada Veslačko-plivačkog kluba “Smederevo”. Ali, ujedno počinju i velike finansijske nedaće.

Službenici fabrike Sartid osnivaju svoj klub – Veslački klub “Sartid” i sa delom čamaca se sele u krug fabrike. Na čelu novog kluba ostaje stara uprava VPK “Smederevo” sa Otom Servišerom kao predsednikom. Predsednik Veslačkog kluba Smederevo u tom periodu bio je doktor Dimitrije Bogdanović.

Tako, 1935. godine u Smederevu sada postoje dva kluba VK “Smederevo” i VK “Sartid”.

VK Smederevo ostaje bez finansijskih sredstava, a VK “Sartid”, sa fabrikom iza sebe kao generalnim sponzorom, napreduje krupnim koracima.

Pod komandom Ota Servišera, Veslački klub “sartid” počinje izgradnju hangara upravne zgrade, tribina… I postaje jedan od najorganizovanijih klubova u Jugoslaviji.

Skifista Zvonimir Stipanović ponovo blista na prvenstvu Jugoslavije, Srbije i Podunavlja. Učestvuje na međunarodnoj regati u Budimpešti, plasira se u finale i zauzima četvrto mesto. Na prvenstvu Evrope 1935. godine u Berlinu boje Jugoslavije u skifu branio je Zvonimir Stipanović.

Smederevo je 21. juna 1936. godine bilo domaćin prvog veslačkog takmičenja pod nazivom “Prijateljska veslačka utakmica”. Učestvovali su klubovi “Beograd”, “Bob” iz Beograda, “Gusar “ iz Splita, “Galeb” iz Zemuna, “Dunav” iz Beograda, “Dunav” iz Pančeva i “Sartid”.

Veslački klub “Smederevo” 1936. godine ima samo par školskih čamaca, nekoliko sandolina i običnih čamaca koji su služili za razonodu i izlet.

U Smederevu je 27. juna 1937. godine održano prvenstvo Podunavlja. Kako je tada pisala “Pravda”: “Do sada nijedna veslačka utakmica nije izvedena sa takvom organizacijom”.

Veslački klub “Smederevo” i dalje postoji, ali živi u senci moćnog Veslačkog kluba “Sartid”. Nije bilo finansijskih sredstava niti takmičarskih čamaca u klubu.

Članovi se ipak nisu mirili sa takvom situacijom. Pokušavali su na svaki način da poprave stanje u klubu. U svečanoj sali centralne osnovne škole, 23. maja 1937. godine održana je skupština Veslačkog kluba “Smederevo”. Namera je bila da se učini sve da se katastrofalno stanje poboljša.

Od “Pirša” iz Berlina 1938. godine kupljeno je šest čamaca. Iste godine u Smederevo dolazi kompletan četverac sa kormilarom iz Šibenika i veslač iz Splita Martin Katunarić.

Na prvenstvu Podunavlja u Novom Sadu zlatnu medalju osvaja četverac sa kormilarom u sastavu Andraš Vilner, Milisav Mijatović, Ivo Kitarević, Krsto Jurić i kormilar Ginter Košinski. U seniorskom dubl skulu trijumfovali su Zvonimir Stipanović i Dane Blažević.

Smederevo je 13. avgusta bilo domaćin prvenstva Srbije. Četverac sa kormilarom osvaja titulu prvaka kao i Zvonimir Stipanović u skifu i dubl skulu sa Martinom Katunarićem u konkurenciji seniora. U juniorskoj kopnkureniji Pepa Hajnrih i Mladen Đurišić postaju prvaci Srbije u dubl skulu.

Dan kasnije, 14. avgusta u Smederevu je održano i prvenstvo Jugoslavije. Na najviše pobedničko postolje popeli su se Zvonimir Stipanović u skifu za seniore i u dubl skulu sa Martinom Katunarićem. Na prvenstvu je učestvovalo 13 klubova sa 330 veslača u 73 čamca što je bio rekordan broj učesnika. Ova regata bila je jedna od najvećih koje su održane pre rata u Jugoslaviji.

Prvenstvo Jugoslavije u Smederevu bilo je istovremeno i izborna regata za sastav reprezentacije za nastup na prvenstvu Evrope u Milanu. Zvonimir Stipanović i Martin Katunarić trijumfovali su na izbornoj regati. Na šampionatu Evrope u Milanu ušli su u finale i završili na šestom mestu.

Zvonimir Stipanović prestaje sa aktivnim veslanjem 1939. godine i postaje pomoćni trener Josipu Hajzeru. Dubl skul za seniore Pepa Hajnrih i Mladen  Đurišić postaju prvaci Srbije i Podunavlja za 1939. godinu. Iste godine pojavljuje se Dragutin Petrovečki.

Veslački klub Smederevo održao je 18. juna redovnu godišnju Skupštinu. Za predsednika je izabran Predrag Kučinić, potpredsednici su Antonije Miletić i Radosav Gavrilović, sekretar Dragomir Radić, blagajnik Milorad Stopić, vođa Vladimir Marković i domaćin Budimir Stojanović.

U Upravi VK “Smederevo” bili su još Milan Rajović, Dušan Petrović, Mihajlo Pavlović, Radisav Teofilović, Fjodor Grisi, Mihajlo Ljuština, Proka Savić, Dragiša Prokić, Svetozar Konstantinović, Radmila Pavlović, Ika Tešić, Spasoje Miljanović… U Nadzorni odbor ušli su Milija Piroćanac, Aleksandar Pandurović i Zdravko Mišić.

Na prvenstvu Srbije održanom 1940. u Beogradu, 21. jula, prvaci postaju Milisav Mijatović u juniorskom skifu, Dragutin Petrovečki u seniorskom skifu i dubl skulu sa Krstom Jurićem. Nedelju dana kasnije 28. jula u Osijeku na prvenstvu Podunavlja smederevski veslači ponavljaju rezultat iz Beograda.

U Dubrovniku je 11. avgusta održano prvenstvo Kraljevine Jugoslavije na kome su smederevski veslači osvojili dve zlatne i jednu srebrnu medalju. Dragutin Petrovečki pobedio je u skifu i dubl skulu sa Krstom Jurićem. Srebrnu medalju u skifu osvojio je Milisav Mijatović.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!