Home InfoKultura Izloženi umetnički radovi dece uzrasta od 4 do 18 godina

Izloženi umetnički radovi dece uzrasta od 4 do 18 godina

by redakcija1

U galeriji Centra za kulturu sinoć je bilo izuzetno živo, što i ne čudi jer je predstavljena jedna sasvim posebna postavka, a mnogi su želeli da dođu i lično podrže autore ovih jedinstvenih ostvarenja – mnoštvo polaznika umetničke škole „Creative mind“ napravilo je, ovom prilikom izloženih 350 radova u svim mogućim crtačkim i slikarskim tehnikama.

„Predstavljamo lepotu stvaralaštva članova naše škole, ovo je tradicionalna, godišnja izložba, a izloženi su radovi dece uzrasta od 4 do 18 godina“ – objašnjava za SDCafe.rs Biljana Mihajloski, diplomirani kostimograf i osnivačica umetničke škole „Creative mind“.

Na pitanje šta oni najradije crtaju, naša sagovornica kaže da deca često ni sama ne znaju šta ih tačno interesuje, pa uglavnom slikaju tako što biraju među temama koje im učitelji u kreativnoj školi ponude: „Naše teme su bazirane na anatomiji ljudi, životinja i mrtvoj prirodi. Ta tri smera kombinujemo sa raznim tehnikama – suvi pastel, uljani pastel, tuš, akril, gvaš, ulje na platnu, tako da se trudimo da svako dete razvijamo u više pravaca, kako bi svako, postepeno, izgradio svoj stil. To ima svoje izazove, ali za onoga ko stvarno voli ovo, sve to je uživanje. Nekad je težak proces izvući iz deteta ono što se nazire i što mi prepoznamo kao kvalitet. Čini se da generalno, deca danas imaju manje samopouzdanja i da im treba vetar u leđa, zato sa svakim detetom imamo individualni pristup, nisu sva deca ista“.

„Creative mind“ postoji šest godina. Prema dosadašnjim iskustvima, donekle ima istine u tvrdnjama da su nam deca, uopšteno posmatrajući, manje kreativna ili se dešava da još uvek nisu savladala neke veštine primerene uzrastu:

„Nama dolaze deca sa sedam godina koja zaista ne znaju pravilno da drže olovku. Naša škola je već dve godine prepoznatljiva po kreativnim grafo-motoričkim radionicama, tu je po mom mišljenju, baza za sve dalje, tu se radi na razvoju motorike, razvijanju leve i desne hemisfere, razdvajanju prstića, dakle, sve ono što je potrebno za njihov razvoj. Što se tiče starijih polaznika, menja se to što sve više vole umetnost. Ne zadržavaju se svi u kreativnoj školi isto, ali dosta dece ide jako dugo. Što se tiče odziva, zaista ih ima dosta, dakle malo smo pomerili svest po pitanju toga zašto je ovo važno. Posle prošlogodišnje izložbe, neverovatan broj dečaka se upisao, razbili smo tabu da je crtanje samo za devojčice. Sada, imamo planu i slikarske radionice za starije koji žele sebi da daju oduška na taj način“ – dodaje Biljana Mihajloski.

Izložene radove posetioci će u Centru za kulturu moći da pogledaju do 26. juna, kada će od 19 sati biti održan i program zatvaranja.

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!