Home InfoDruštvo Izgubljeni film Orsona Velsa pred publikom

Izgubljeni film Orsona Velsa pred publikom

redakcija

Davno izgubljeni nemi film koji je 1938. režirao Orson Vels pronadjen je u skladištu na severoistoku Italije gde će prvi put biti prikazan u oktobru.

 

"Too Much Johnson" (Previše Džonsona) bio je zamišljen kao prolog komediji improvizacije koja je bila na repertoaru Merkjuri teatra u Njujorku, ali nikada nije završen. 

Glavnu ulogu u filmu igra Džozef Koten, a ostale uloge su dodeljene glumcima Merkjuri teatra, Justisu Vajatu, Edgaru Berijeru, Rut Ford, Arlen Frensis, Meri Vikers, Orsonu Velsu i njegovoj supruzi Virdžiniji Nikolson. 

Osoblje Sinemacero art bioskopa u Pordenoneu pronašlo je u svom skladištu snimak početkom ove godine iako se godinama verovalo da je jedina kopija izgubljena u požaru koji je progutao Velsovu kuću u blizini Madrida 1970. godine. 

Kako je snimak završio u Italiji je i dalje misterija, rekla je Keli Frejver, portparolka Džordž Istman muzeja filma i fotografije u Ročešteru koji je i obelodanio da je snimak pronadjen, prenosi AFP. 

Ono što se zna je da su sve osim jedne rolne u relativno dobrom stanju, a oštećenu rolnu su stručnjaci u Holandiji sredili i to bez uplitanja digitalnih pomagala. 

Restaurirana kopija filma svetsku premijeru imace 9. oktobra na festivalu nemog filma u Prodenoneu, a američka premijera uslediće nedelju dana kasnije u Džordž Istman muzeju. 

Najpoznatiji po klasiku iz 1941. "Građanin Kejn" i radio drami "Rat svetova", Vels je bio jedan od osnivača Merkjuri teatra. Preminuo je u Los Anđelesu 1985.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!