Home Info Gradonačelnica traži izuzeće sudije „na političkoj osnovi”

Gradonačelnica traži izuzeće sudije „na političkoj osnovi”

by redakcija

Suđenje gradonačelnici Smedereva, Jasni Avramović, optuženoj za zloupotrebe u aferi sa nezakonitim invalidskim penzijama dok je radila kao lekar infektolog u smederevskoj bolnici, juče je obustavljeno jer je zatražila izuzeće sudije Dragoslava Milanovića i članova sudskog veća. Ona je proces nazvala političkim i rekla da je sudija eksponent Demokratske stranke.

– Bili ste i u komisiji za izradu Statuta grada u vreme DS-a i animozitet prema meni pokazujete na suđenjima, naročito od 2012. godine kada sam smenila vašeg gradonačelnika i došla na to mesto. Shodno tome, zahtevam vaše izuzeće iz ovog procesa – rekla je Jasna Avramović.

Pre ovog zahteva sudsko veće odbilo je većinu od dvadesetak predloga za saslušanje svedoka koje je predložila odbrana uz obrazloženje da su oni bili članovi komisije za dodelu penzija, a Avramovićeva nije imala dodirnih tačaka sa odlukama o dodeli penzija. Sudsko veće odbilo je i zahtev da se ponovo radi veštačenje lekarske dokumentacije koju je Avramovićeva izdala kao lekar pozivajući se na preporuku Apelacionog suda da za tako nešto nema potrebe jer je kompletna lekarska dokumentacija već veštačena u sudskom postupku protiv 32 osobe u aferi invalidskih penzija.

Odluku o predlogu za izuzeće sudije Milanovića i sudskog veća doneće predsednica Višeg suda u Smederevu, Slađana Bojković, verovatno posle praznika. Na njenu odluku ne postoji pravo žalbe.

Sudija Dragoslav Milanović u predmetu protiv Jasne Avramović postupa od 1. januara 2010. godine kada je , nakon reforme pravosuđa, na to mesto zamenio sudiju Tomislava Đorđevića.

Milanović je sudio i u predmetu protiv 32 osobe, od kojih je 19 lekara, optuženih za malverzacije u procesu dodele invalidskih penzija. Goricu Petković, bivšeg referenta Fonda PIO u Smederevu, prvostepenom presudom osudio je na osam godina zatvora jer je većem broju osoba omogućila da protivzakonito odu u invalidsku penziju. Apelacioni sud je tu presudu preinačio i prepolovio kaznu zatvora.

Sudija: Nisam član nijedne stranke

Upitan da prokomentariše zahtev za izuzeće i optužbe koje je na njegov račun iznela optužena gradonačelnica, sudija Dragoslav Milanović je za „Politiku” rekao:

– Nisam član nijedne stranke, a u izradi Statuta grada učestvovao sam kao stručnjak i vanstranačka ličnost. Uvek bih se odazvao pozivu da pomognem u donošenju nekih pravnih akata, jer je to moja struka, ma ko bio na vlasti.

O. Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!