Home InfoEkologija Građani Smedereva i okolnih sela traže sastanak sa ministrom za zaštitu životne sredine

Građani Smedereva i okolnih sela traže sastanak sa ministrom za zaštitu životne sredine

by redakcija

Meštani Radinca, Vranova i Ralje, tri sela koja okružuju železaru Smederevo, okupili su se kako bi napravili konkretan plan borbe protiv zagađenja vazduha, kome su najizloženiji. Tako su svoj revolt i zahteve sa društvenih mreža premestili u zvanične okvire. Na skupu u Mesnoj zajednici Radinac se govorilo o protestu, ali je odlučeno da prethodno desetočlana delegacija ova tri sela od gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović zatraži da im hitno zakaže sastanak s ministrom za zaštitu životne sredine. Pokrenuta je i peticija na koju je do sada stavljeno 900 potpisa i predata gradonačelnici. Na adrese nadležnih institucija uputiće i  protestno pismo sa fotografijama, a protestnu notu dostaviće i kompaniji HBIS koju će informisati o svim planovima.

Meštani zahtevaju da se postave odgovarajući filteri i sprovedu mere koje će zagađenost dovesti u dozvoljene granice. Traže da se merne stanice ponovo stave u funkciju, kako bi se znao tačan stepen zagađenja u neposrednoj okolini železare, kao i da se reši pitanje šljake lagerovane u Vranovu.

Paralelno, meštani tri sela uz pomoć pokreta „Tvrđava” i građana Smedereva počeće aktivnosti oko organizacije protesta. Na zboru se čulo da će, ukoliko se nadležni ogluše, njihova borba biti još radikalnija.

Organizatori skupa naglasili su da je ova borba nepolitička, te da oni ne rade protiv železare niti agituju za njeno zatvaranje, već da se poštuju ekološki standardi zarad zdravlja. Poručeno je da zagađen vazduh udiše celo Smederevo, ali da je direktno izloženo oko 20.000 ljudi.

Narednog vikenda zakazan je novi skup kada bi trebalo da bude poznat ishod prvih kontakata sa nadležnima, ali i tačan datum protesta.

Olivera Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!