Home Info Grad Smederevo i HELP podržali male biznise u Smederevu

Grad Smederevo i HELP podržali male biznise u Smederevu

redakcija

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović i Klaus Mok, regionalni koordinator Organizacije "HELP" potpisali su danas u Smederevu Ugovore o donaciji sa dvadeset i pet klijenata koji će biti podržani u okviru projekta "Podrška lokalnom održivom razvoju kroz smanjenje siromaštva i ekonomsko osnaživanje".

Nakon izvršenih selekcija prijavljenih kandidata odabrani su klijenti koji se bave ratarstvom, stočarstvom, voćarstvom, ugostiteljstvom, grafičkim i drugim uslužnim delatnostima, fotografijom, zatim procesom dobijanja eteričnih ulja za izradu sapuna, šampona i krema, proizvodnjom nameštaja i izradom odeće.

Donacija je namenjena isključivo lokalnom stanovništvu, a vrednost po klijentu je 240.000 dinara za obezbeđivanje opreme za rad.

"Nadam se da će taj novac svima vama pomoći da započnete biznis i naravno da ga razvijete i što veći broj radnika zaposlite" rekla je danas budućim korisnicima donacije gradonačelnica dr Jasna Avramović i dodala da će  "Grad Smederevo  uvek podržavati ovakve projekte."

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Branče Stojanović koji je, između ostalog, izrazio zahvalnost što "HELP" prati ovakve inicijative i ima dobru sa radnju sa našim gradom.

Klaus Mok, regionalni koordinator Organizacije "HELP" istakao je da  je u Smederevu bio više puta nego u bilo kom drugom gradu u Srbiji i da je izuzetno zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Smederevcima.

"Unapred se radujem što ću za neko vreme biti u mogućnosti da posetim neke od vas da zajedno sagledamo rezultate i da vidimo kako napreduju vaši biznisi", rekao je Klaus Mok.

Projekat je finansirala Nemačka vlada u saradnji sa Gradom, čija je ukupna vrednost 168.340 eura, pri čemu Grad Smederevo sufinansira 35,6 odsto, odnosno 60.000 eura.

Da podsetimo, Nemačka humanitarna organizacija "HELP", od kako posluje u Srbiji, sarađuje sa lokalnim partnerima, predstavnicima lokalnih samouprava i drugim akterima civilnog društva. Tako omogućava ugroženim grupama i pojedincima da se zalažu i ostvare sopstvena prava i potrebe.

Prvi projekat sa Smederevom realizovan je još 2007. godine, kada je omogućeno ekonomsko osnaživanje 61 porodice izbeglih, interno raseljenih i lokalno socijalno ugroženih lica.

Projekat je finansirala Evropska unija preko Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, dok je Grad Smederevo učestvovao sa 31.000 eura.

Drugim projektom je pored komponente ekonomskog osnaživanja, kojim je bila podržana 41 porodica, rešeno i stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija izbeglih i interno raseljenih lica, kao i lokalnog stanovništva.

Tada je sagrađeno i dodeljeno pet montažnih kuća, a podeljena su i dvadeset i četiri paketa građevinskog materijala.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!