Home InfoHronika Godinu dana kućnog zatvora za mito

Godinu dana kućnog zatvora za mito

by redakcija

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na godinu dana kućnog zatvora bivšeg pomoćnika generalnog direktora preduzeća "Želvoz" iz Smedereva Slobodana Kirna zbog primanja mita od 19.000 evra, kao i poklone u vrednosti od preko 71 hiljadu dinara.

Tom odlukom objavljenom na sajtu suda, potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Smederevu kojom je Kirn osuđen na pomenutu kaznu i po kojom mu se, kao predmet izvršenja krivičnog dela oduzima klima uređaj, monitor i laserski štampač, kao i 19.000 evra.
Istom presudom potvrđena je odluka Višeg suda u Smederevu kojom je vlasnica preduzeća "O" Vera Kovačević, kako se navodi, oslobođenja od kazne za izvršenje krivičnog dela davanje mita, dok je generalni direktor "Želvoza" Dragomir Čohadžić oslobođen od optuzbe da je izvršio produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Kirn je osuđen, jer je u toku 2005. i 2006. godine zahtevao i primio poklon Kovačevićeve 19.000 evra, kao i poklone u vrednosti od 71.198,78 dinara, kako bi njenom preduzeću mimo zakonom propisane procedure i na nameštenom tenderu omogućio da kupi 1.500 tona otpadnog gvožda i 50 starih vagona.
To je, kako se navodi, uradio tako što je dao nalog za kasaciju ukupno 39 starih teretnih vagona, iako je znao da isti nisu vlasništvo "Želvoza", već JP „Železnice Srbije", a otpadno gvožđe dobijeno kasacijom navedenih vagona isporučio Kovačevićevoj.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se navodi da je pravilno prvostepeni sud utvrdio da nema otežavajućih okolnosti za Kirna, ali da postoje brojne olakšavajuće okolnosti koje se odnose na njegove porodične i materijalne prilike, okolnosti pod kojima je delo izvršeno, na njegov raniji život i držanje posle izvršenog krivičnog dela.
Takođe, žalbeni sud navodi da je prvostepeni sud pravilno ocenio okolnost da je nakon kritičnih događaja ostao bez posla, da je trenutno nezaposlen, da nema nikakva primanja, da je od izvršenja krivičnog dela prošlo osam godina, i da će se kaznom kucnog zatvora ostvariti svrha kažnjavanja i svrha izricanja krivičnih sankcija.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se u odnosu na Čohadžića, između ostalog, navodi da je pravilno prvostepeni sud utvrdio da navedeni okrivljeni nije učestvovao u zaključenju ugovora od 4. januara 2006. godine između preduzeća "Želvoz" i preduzeća Vere Kovacević.
Taj ugovor zaključili su Kirna i pokojni A.A. i Vera Kovačević, a na njemu je samo stavljen Čohadžićev faksimil koji se u to vreme nalazio pokojnog A.A. i Kirna.

Takođe, kako navodi Apelacioni sud, tokom postupka nije dokazano da je Čohadžić na bilo koji način odobrio kasaciju 39 starih nagona koji su se nalazili van kruga preduzeća "Želvoz", već da je naloge za kasaciju tih vagona davao isključivo Kirn.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!