Home Info Gasovod u Smederevu isplatiće se tek za 4 veka

Gasovod u Smederevu isplatiće se tek za 4 veka

redakcija

Grandiozni poduhvat gasifikacije Smedereva, težak 29 miliona evra započet pre tri godine, sve više liči na bahato trošenje novca svih građana Srbije u interesu politike i tajkuna. Osim što se ne vidi kraj projektu iako su rokovi istekli, ne zna se ni koliko je para potrošeno, a groteskno zvuči činjenica da će gasifikacija biti isplativa, računajući ekonomskim i energetskim tablicama,  tek za četiri veka.

Sve je počelo kada je JP „Srbijagas“, najveći gubitaš u Srba sa minusom od oko 50 milijardi dinara, odlučio da sa 29 miliona evra finansira gasifikaciju Smedereva, kao ulog za budućnost i interes Smederevaca. 

 

Ugovor o izgradnji distributivne gasne mreže i kućnih priključaka potpisan je u decembru 2011. između JP „Srbijagas“ kao investitora, Smedereva i strateškog partnera „Milenium tima“ kao izvođača radova.

Posao je praktično „na lepe oči“, odnosno bez tendera,  poveren „Milenium timu“ , a kada su krenule kritike o nezakonitoj proceduri,  „Srbijagas“ je samo šturo objasnio da je reč o  „dobrom i dokazanom partneru“. To su i dokazali, tako što su u gasifikaciji više gradova Srbije, najviše para dali baš ovom partneru, blizu 70 miliona evra. O zakonitosti, štetnim ugovorima, prekoračenju ovlašćenja, neki drugi put, možda.

Druga zanimljivost je isplativost ovako skupocenog projekta. Jasno da je u interesu „Srbijagasa“ da se povećava mreža jer tako prodaju više gasa, ali da li se isplati graditi mrežu koju niko neće koristiti?

 

Pirodni gas je, inače, ovde uveden 1971. godine za potrebe Železare Smederevo. Inicijativu za širu gasifikaciju pokrenuo je „NIS Energogas“ početkom 2003. godine. Do 2007. izgrađeno je tek 17 kilometara distributivne mreže i priključeno oko 200 potrošača.  Sada, shodno programu gasifikacije i ugovoru, stvoriće se tehnički uslovi za direktno priključenje 33.000 domaćinstava i privrednih subjekata na gasovodni sistem. Do sada je sklopljeno 320 ugovora!!?

Priključak košta oko 900 evra, a interesovanje građana za sada praktično ne postoji. Srbijagas najavljuje da će ugovore sklapati tek kad završe posao. Posebna je tema konverzija na prirodni gas postojećih kotlarnica koje sada koriste mazut, od koje još uvek nema ništa, a kako je reč o ogromnim troškovima, tako će još neko vreme ostati.

 

Dalje,  rok za završetak gasifikacije, prema ugovoru, bio je 12.decembar 2013. godine, ali  je  odložen za godinu dana jer posao nije tekao po planu. Investaitor i izvođač pravdaju se adminstrativnim teškoćama i imovinskim odnosima. Sada se ne zna kada će posao biti završen. Gasovod i mreža su pri kraju, ali su od 15 merno- regualcionih stanica završene samo dve.

Posebna misterija su evri.

Ne zna se koliko para je do sada uloženo jer „Srbijagas“ o tome ćuti. Prema ugovoru, „Srbijagas“ je 29 miliona evra „Milenium timu“ bio je u obavezi da izmiri u 36 jednakih mesečnih rata. Da je isplata bila po ugovoru, do sada je ovaj posao trebalo da bude isplaćen. Međutim, teško je reći da li je tako, jer projekat nije završen.

I još malo  o isplativosti.

Kritkujući mesecima ovaj poduhvat, aktuelna minsitarka Zorana Mihajlović SNS je najpre optužila SPS da je na račun građana prikupljala pare za izbornu  kampanju. Ministarka je takođe izračunala i javnosti saopštila da će posao gasifikacije Smedereva, po energetskim i ekonomskim pokazateljima,  biti isplativ za 452 godine. Pa, ko dočeka.

foto: milenium team

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!