Home Info Fotosenično u kući Đure Jakšića

Fotosenično u kući Đure Jakšića

by redakcija

Galerija u Kući Đure Jakšića u  beogradskoj Skadarliji  bila je pretesna u ponedeljak 12. marta da primi sve posetioce koji su želeli da prisustvuju svečanom otvaranju izložbe FOTOSCENIČNO.

 Ova izložba predstavlja izbor fotografija nastalih tokom radionica pozorišne fotografije u okviru festivala PATOSOFFIRANJE.

ERGstatus plesni teatar Borisa Čakširana iz Beograda učinio nam je čast da svojim performansom  „Program intermezzo“ otvori izložbu.

Ono što je posebno impresioniralo je ne samo broj posetilaca, neuobičajen za likovne izložbe, već i činjenica da je ovaj događaj uspeo da okupi reprezantivni skup beogradskih umetnika: pozorišnih reditelja, glumaca, fotografa, slikara, performera, od kojih su mnogi i sami nastupali na festivalu PATOSOFFIRANJE koji je iznedrio ovaj umetnički projekat.

„Reči pohvala i podrške koje smo dobili govore o velikom ugledu koji je festival za sedam godina svog postojanja stekao u umetničkim krugovima u zemlji i inostranstvu“ – rekao je Vladislav Nešić, direktor PATOSOFFIRANJA.

„Radionica FOTOSCENIČNO pokrenuta je 2008. godine na inicijativu umetničke direktorke festivala Sunčice Milosavljević. Radionica prati i beleži zbivanja na festivalu, formirajući dragocenu foto arhivu vrhunskog kvaliteta. Autori su učesnici radionice, ljudi različitih profila, godina, interesovanja, od fotografa početnika do profesionalaca. Preplitanje scenskih umetnosti i umetnosti fotografije dovodi često do iznenađujućih rezultata stvarajući autonomni umetnički prostor u kome se često podjednako dobro snalaze fotografi početnici i oni sa profesionalnom karijerom“ – rekla je na otvaranju izložbe Iva Musović, voditelj radionice i selektor izložbe.

Voditelj radionice i selektor izložbe je Iva Musović, umetnica iz Beograda. Prve godine radionicu FOTOSCENIČNO zajedno su vodile Iva Musović i Lidija Antonović, umetnica i fotografkinja iz Beograda.

Autori fotografija na izložbi: Vladimir Gogić, Vladislav Nešić, Dušan Stanimirović, Zoran Rajšić,Iva Jakovljević, Jasminka Nadaškić Đorđević, Jovana Kostić, Jovana Tomić, Katarina Ilišković, Marija Mladenović, Marija Narandžić, Maša Bozović, Milica Tasić, Miloš Panić, Mirjana Uzelac, Petar Perić, Radoš Marsenić, Srđan Nikolić, Tara Aćimović.

Naš festival afirmiše novu umetnost koja je, kao i sam festival, često marginalizovana i ugrožena. Izložba FOTOSCENIČNO je utoliko dragocenija, kao dokument i argument u prilog opstanka i napretka festivala i mlade kreativnosti.

Izložba će biti otvorena do 19. marta.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!