Home Info Evropski sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog buke

Evropski sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog buke

redakcija

SVT-EVROPA-LJUDSKA PRAVA
Evropski sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog buke

STRAZBUR, 20. maja 2010. (Beta-AFP) – Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je danas presudu da je nivo buke iz jednog bara u Rijeci uticao na privatni i porodični život stanarke u istoj kući i naložio Hrvatskoj da joj na ime moralne štete isplati 15.000 evra.

Podnosilac tužbe Marina Olui je suvlasnica zgrade u čijem je jednom delu otvoren bar. Ona se žalila zbog preterane buke iz tog bara otvorenog 2001. godine. Stručno lice je zaključilo da je nivo zvuka prevazišao dozvoljeni maksimum i sanitarna inspekcija je tražila da se lokal zvučno izoluje.

Naknadne provere sprovedene između maja 2005. i decembra 2008. pokazale su da je nivo zvuka prevazilazio nivo odredjen tadašnjim propisima.

Podnosilac tužbe je tada priložila i lekarske nalaze koji pokazuju da njena odrasla ćerka pati od poremećaja sluha i da je buka kontraindikativna u njenom slučaju.

Sud je u obrazloženju presude naveo da se Hrvatskoj nalaže da sprovede zaštitne mere zbog jakog zvuka i činjenice da to traje noću i danju više godina.

Evropski sud je konstatovao da je lokalni sud uzeo žalbu u razmatranje skoro četiri godine nakon podnošenja i da situacija traje skoro osam godina.

“Hrvatska nije preduzela zadovoljavajuće mere da garantuje pravo gospođe Olui na poštovanje njenog doma i njenog privatnog života”, navode u zaključku sudije u Strazburu.

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!