Home InfoKultura Dvorski crtež i slikarstvo na kratko se vratili među zidine tvrđave

Dvorski crtež i slikarstvo na kratko se vratili među zidine tvrđave

by redakcija1

Na jednom vladarskom dvoru, moralo je u srednjem veku biti svega i svačega, a osim na uobičajene, svakodnevne stvari neophodne za organizaciju života, u prestonici despota Đurđa se dosta polagalo na književnost i umetnost. Dvorski slikari su bili neizostavni deo prestoničkog života.

I zato kada danas, na ovom mestu, vidimo slikarska platna i Nemanju Arsića kako im udahnjuje nov život, možemo makar da naslutimo kako je to izgledalo pre šest vekova. I gotovo svako ko je kročio u Mali grad, prišao je štafelaju privučen radovima u nastajanju:

Drago mi je što se drugima sviđa. I meni se veoma dopada što ovo radimo jer to je prilika da se malo udaljimo od onog vašarskog dela „Smederevske jeseni“ koji se odvija van Malog grada, da se vratimo tradicionalnim vrednostima. 

Ono što mi ovde radimo nije baš klasičan dvorski crtež i slika jer smo mi ipak moderni slikari. Ipak se trudimo da bar motivi koje slikamo budu takvi i u nekoj vezi sa tim dobom.

Svakako nam potpomažu ove zidine našeg grada, ali srednjevekovni crteži i slike su bili dosta zatvorenijih tonova i boja, uglavnom su više bili okrenuti religiji nego motivima iz prirode. Ili su slikali vlastele, porodice velikaša – kaže za SDCafe.rs, slikar Nemanja Arsić.

Tada je slikarstvo više bilo tu da pre svega zabeleži najvažnije trenutke u crkvi i na dvoru.

Sa Nemanjom je tokom dvodnevne prezentacije dvorskog crteža i slika, bila i Dijana Andrejić koja je takođe završila likovnu akademiju. Izražava se jako interesantno, ima lep kolorit, jak crtež i vedre boje, objašnjava nam Nemanja.

Ove godine je Mali grad tokom „Smederevske jeseni“ praktično bio jedan veliki atelje na otvorenom.

Da, malo je proširena čitava priča, bila je i radionica za decu koju izvodi Creative Mind studio, pa Lidija sa svojom art terapijom, pa radionica za decu. Ovde se dopunjuju glumci, pesnici, slikari, zanatlije.

Nadamo se da ćemo još više da proširimo ove događaje, da bude i drugih zanata sledeće godine, kao što je to bilo nekada pre, a da to sve bude baš u vezi sa srednjevekovnim periodom – poručuje Nemanja.     

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!