Home ZanimljivostiNauka Dva velika otrova

Dva velika otrova

by redakcija

Cijanid proizvodi nekoliko bakterija, gljivica i algi, a takođe se nalazi i u brojnim biljkama, uglavnom u njihoviim semenkama.

Koliko je opasan? 200 mg cijanida može da ubije odraslog čoveka u roku od nekoliko minuta.

Ovo je verovatno i najpoznatiji otrov jer su ga tokom istorije koristile mnoge ubice koje su želele da uklone svoju metu ''prirodnom smrću'' – s obzirom na to da smrt koja usledi nakon trovanja cijanidom izgleda kao srčani udar.

Istina je da semenke u nekom voću sadrže hemikaliju koja oslobađa cijanid kada dospe u naše telo, a verovatno najbliže voće nama je jabuka. Ipak, doza cijanida je toliko mala da ne postoji nikakav razlog za brigu (iako se preporučuje da se ne jedu velike količine semenki).

Protivotrov za cijanid je dostupan u obliku običnih i vrlo dostupnih vitaminskih tableta B12 koje će ''povući'' sav cijanid iz ljudskog sistema i izbaciti ga kroz mokraću.

 

Ricinus communis je u Ginisovoj knjizi rekorda navedena kao najotrovnija biljka na svetu. 

Koliko je opasan? 1,78 mg Ricina može da ubije odraslog čoveka.

Ricinus communis, kao i mnoge druge biljke na svetu, ima otrovno seme koje sadrži izuzetno toksičnu hemikaliju koja se zove ricin. Od ove biljke se pravi ulje i ono se upotreba jako česta u mnogim kulturama širom sveta. Semenke se uvek zagreju pre proizvodnje ulja (koje se često koristi kao laksativ), tako da otrov postane potpuno bezopasan, odnosno uopšte i ne završi u ulju.

Ricin je generalno spor otrov i potrebno mu je 1 – 3 dana da uzrokuje smrt. Iako se posledice trovanja mogu osetiti i nakon par sati, smatra se jako opasnim i ''podlim'' ubicom. Zvanični protivotrov je još uvek u fazi testiranja, a dobra vest je ta što ricin ne ubija odmah, pa pruža lekarima šansu da stopiraju njegovo delovanje i tako pruže otrovanoj osobi priliku da preživi.

Ovaj snažni i smrtonosni otrov ima potencijal i da reši jedan od najvećih problema današnjice – rak. S obzirom da napada i uništava ćelije, naučnici pokušavaju da ga usmere da napadne samo ćelije raka, i pri tome zaobiđe sve zdrave ćelije u telu.

Izvor: Zanimljive Informacije

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!