Home Info „Dunav“ za „limunadu“

„Dunav“ za „limunadu“

by redakcija

Najbolji film prvog "Dunav film festa – Smederevo 2018", koji je posle šest festivalskih dana i 35 prikazanih ostvarenja zatvoren je na Smederevskoj tvrđavi, jeste film "Limunada" rumunske rediteljke Ioane Urikaru.

Nagrada "Dunav 2860" za najbolje ostvarenje novoosnovanog festivala uručena je srpskom glumcu Goranu Radakoviću, koji glumi u ovom filmu, dok je rumunska rediteljka publici i žiriju zahvalila putem video-linka.

Prema odluci žirija, koji su činili glumci Jelena Gavrilović, Slaven Došlo i Goran Bogdan, nagradu za najbolju režiju dobio je nemački film "U hodnicima", reditelja Tomasa Stubera, koji je imao premijeru na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Nagradu za najbolji scenario dobio je film "Prevodilac", reditelja Martina Sulika. Žiri je posebno pohvalio film "Zlogonje", reditelja Raška Miljkovića, koji je premijerno prikazan srpskoj publici upravo na "Dunav film festu".

Idejni tvorac festivala Igor Stanković i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, gostujući selektor festivala, na svečanosti zatvaranja manifestacije zahvalili su Gradu i Ministarstvu kulture na podršci, a publici na pokazanom velikom interesovanju.

Priliku da zatvori festival dobio je jugoslovenski klasik iz 1984. godine, film "Varljivo leto '68", koji je u srednjovekovnoj tvrđavi premijerno prikazan u svojoj digitalnoj verziji. Film je restauriran u okviru projekta "VIP Kinoteka", a prikazivanju su prisustvovali deo glumačke ekipe i reditelj Goran Paskaljević.

Paskaljević je rekao da je prvi put posle petnaest godina i sam gledao svoj film u novom ruhu, podsetivši publiku da su ga, kada je snimljen, mnogi osporavali.

Žiri Pulskog festivala, tada najvećeg festivala na Balkanu, nažalost, te 1984. godine, nije izabrao "Varljivo leto" da bude u konkurenciji, smatrajući da nije dovoljno kvalitetan. Bilo je ideja da uđe u prateći program, ali je i to odbijeno, uz objašnjenje da je film nekomunikativan. Eto, to je apsurdna priča o filmu koji živi 35 godina i čije scene i replike znaju svi – podsetio je Paskaljević.

Reditelj je dodao da je film u digitalnoj verziji sasvim novi doživljaj, ali i veliki trenutak, jer će se na taj način sačuvati mnoga dela koja polako nestaju.

"Dunav film fest" sledeće godine održaće se od 17. do 22. avgusta, najavili su organizatori.

Tokom šest dana "Dunav film festa" ljubitelji filma su imali priliku da gledaju trideset pet filmskih ostvarenja podunavske kinematografije podeljenih u četiri programske celine. Na četiri lokacije publika je videla najbolja ostvarenja iz deset zemalja podunavskog sliva.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!