Home Info Država do sada isplatila 5 miliona evra subvencija PKC-u

Država do sada isplatila 5 miliona evra subvencija PKC-u

by redakcija

Finskom PKC-u do sada je iz državnog budžeta isplaćeno pet miliona evra subvencija, saznaje Sdcafe. Do marta naredne godine finski investitor dobiće još 2,5 miliona evra, uz uslov da zaposli planiranih 1.500 radnika.

Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je državnu pomoć za PKC i obavezala Vladu Srbije da isplati 7,5 miliona evra korisniku u roku od tri godine u tri rate.
PKC se obavezala da će zaposliti najmanje 1.500 radnika na neodređeno vreme, počev od 2014. godine, u roku od 24 meseca od dana potpisivanja zapisnika o predaji novog postrojenja. Do sada su isplaćene dve rate od po 2,5 miliona, odnosno ukupno 5 miliona evra.

Ni posle dve godine, ipak, nisu opovrgnute optužbe da zakon nije dosledno primenjen. 
Naime, nije jasno kako je komisija došla do sume od 7,5 miliona evra za subvencije. 
Državna komisija je ukupan iznos subvencija ustanovila računajući da će prosečna plata biti 350 evra, i da će je tokom dve godine primati 1.500 radnika. 
Bez pojašnjenja ostalo je na osnovu čega se obračun radio u odnosu na 1.500 zaposlenih, koliko bi PKC tek trebalo da ima 2017. godine i zbog čega PKC nije tretiran kao veliko preduzeće za koja su subvencije manje odnosno 50 odsto?
Da je Komisija tretirala PKC kao veliko preduzeće, ne samo da se visina subvencije ne bi uklopila u Zakonom dozvoljeni procenat investicije, već bi sporna bila i odredba ugovora po kojoj investitor, kada dosegne 1.500 zaposlenih, ne sme da smanjuje taj broj u naredne tri godine. 
Za velika preduzeća zakonom je propisano da ne smeju da smanjuju broj zaposlenih u narednih pet godina, po završetku državne pomoći, dok rok od tri godine važi za mala i srednja preduzeća.
 
Komisija objašnjava da je „subvencija određena na osnovu Uredbe o dodeli državne pomoći u iznosu od 60 odsto troškova za otvaranje radnih mesta“.
Komisija je kao ograničenje visine subvencije uzela 60 odsto, što je, inače, ograničenje za srednje privredne subjekte sa 50 do 250 zaposlenih, iako PKC ima najmanje četiri puta više radnika.S druge strane, računala je 1.500 radnika.
Inače član 2a ove Vladine Uredbe o pomoći investitorima kaže da je „srednje preduzeće sa 50 do 250 zaposlenih, ako je njegov godišnji promet manji od 50 miliona evra i ili ukupan godišnji bilans manji od 43 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti“.
 
Da li je prosečna plata u PKC- u 350 evra, kako je računala državna komisija, nije poznato. Prema rečima radnika u pogonima, njihov prosek je oko 25.000 dinara. Ipak, nije poznato kolike su menadžerske plate.
O platama slikovito svedoči i to što je PKC početkom 2016. obučavao dvadesetak inženjera sa fakultetskim diplomama za radna mesta na kojima je, inače, potreban treći, odnosni četvrti stepen stručne spreme. Inženjeri su radili tri meseca, u tri smene za mesečnu naknadu od 5.000 dinara. Nije poznato koliko je, od ukupno 56 ovako angažovanih radnika, dobilo stalan posao nakon „usavršavanja“.
Takođe, nema nikakvog izveštaja o kontroli državne pomoći u PKC-u.

Ono što se pouzdano zna jeste da je država do sada uložila pet miliona evra i planira da pomogne sa još 2,5 miliona. PKC posluje u zakupljenoj hali koju je izgradio grad Smederevo u iznosu od 682 miliona dinara.
Sa druge strane, PKC se obavezao na investicije od 8,5 miliona evra. U to ulaze mašine i oprema koju su Finci preselili iz Evrope u Smederevo. 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!