Home InfoDruštvo Dejli Mejl na Oplencu : Lepota krvave istorije

Dejli Mejl na Oplencu : Lepota krvave istorije

by redakcija

Neverovatna crkva, živopisni mozaici, burna istorija i još mnogo toga za divljenje – epilog su nedavnog boravka u Srbiji poznate britanske novinarke Valeri Singlton.

“Skrivena u šumama na Oplencu blizu Topole, sat i po južno od Beograda, Crkva Svetog Đorđa oduzima dah. Svaki pedalj ogromnog zdanja, mauzoleja kraljevske porodice Karađorđević koja je Srbijom vladala od 1904, prekriven je izvanrednim i briljantnim živopisnim mozaicima, pa posetilac ne zna na koju stranu prvo da gleda”, napisala je Singlton u reportaži koju je početkom meseca objavio britanski list Dejli Mejl

Singlton piše da je u Beogradu boravila više puta. Dobro je upoznata sa Knez Mihajlovom i Kalemegdanom, rakijom i srpskim kafanama. Međutim, ovoga puta najveći utisak ostavila je crkva na Oplencu. 

Navodeći detalje iz srpske istorije, uz pominjanje nedavnog prenošenja posmrtnih ostataka Petra II Karađorđevića u porodičnu kriptu Crkve Svetog Đorđa, Singlton piše da je originalni plan kralja Petra I bio da se u zidove crkve ugraviraju imena svih žrtava balkanskih ratova.

Međutim, kako je Prvi svetski rat potom odneo nebrojeno više života, od te ideje se odustalo, pa su unutrašnji zidovi crkve prekriveni kopijama fresaka iz drugih srpskih crkava koje čine jedinstven mozaik. 

Šezdeset fresaka uz milione dodatnih ukrasa najrazličitijih boja sklopljeno je u veličanstven prizor, primećuje Singlton, dodajući da je svaki žuti delić koji se vidi na zidovima izrađen od čistog zlata. 

“Postoji na stotine kompozicija sačinjenih od mermera, murano stakla i metala koji je dobijen topljenjem oružja iz Prvog svetskog rata. Uz to, očaravajući luster koji je u smešten u centar u sebi ima izvrnutu krunu, što predstavlja poraz Srbije na Kosovu 1389. godine”, piše ona. 

Poseban utisak na nju je ostavila i poseta beloj kući pored crkve gde je Petar živeo dok je nadgledao njenu izgradnju, gde je zanemela pred austrougarskim telegramom poslatim Srbiji nakon atentata u Sarajevu. 

“Neverovatan je osećaj gledati u nešto tako obično, a što je dovelo do Prvog svetskog rata”, zaključuje Singlton.

 

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!