Home InfoFoto priča Defile okupio Smederevce i Smederevke svih generacija

Defile okupio Smederevce i Smederevke svih generacija

by redakcija1

Nema „Smederevske jeseni“ bez defilea! To je, oduvek dobro poznato svakome u ovom gradu.

Ranije je defile bio tako značajan događaj da se govorilo da tek nakon njega, jesenje slavlje može da počne. Zato je sve drugo od programa, moglo je da dođe na red tek nakon što svečana povorka prođe gradom.

Podsećamo, defile je kao način predstavljanja svega čime se Smederevci ponose, ustanovljen početkom šezdesetih. Menjale su se, tokom decenija koncepcije, učesnici, trasa, interesovanje sugrađana, ali defile je ipak ostao najmasovniji događaj „Smederevske jeseni“.

Na čelu povorke ovoga puta bili su članovi Reprezentativnog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova koji su kasnije i održali koncert na gradskom trgu.

I ove godine šetali su meštani iz svih krajeva Smedereva, predstavnici kulturno umetničkih društava, plesnih trupa, sportskih klubova, neizostavni vitezovi srednjeg veka, despotska porodica, a tu je bilo i posebno obeležje manifestacije – veliki grozd.

Defile je krenuo iz Karađorđeve ulice da bi potom nastavio kroz ulicu Save Nemanjića i Vuka Karadžića, okružen sugrađanima okupljenim u velikom broju tokom skoro čitave trase.

Posebno interesantna uvek je velika zastava, simbol manifestacije, a kako je povorka osmišljena kao put kroz razne epohe, to je ujedno i šetnja kroz vekove – od srednjeg veka, preko Nušićeve ere, do naših dana…

I na kraju, prenećemo poruku jednog našeg starijeg sugrađanina koji se danas sa setom sećao ranijih povorki, ali i dalje iznova dolazi na defile koji prema njegovim rečima „pamti mnogo bolja vremena“.

Kako kaže, dolazak na ovaj događaj je posebna dužnost svakog Smederevca – bez obzira na to šta mislimo, šta nam se sviđa, a šta bismo menjali – tradicija mora da se održi. Zbog svih onih koji su pre nas šetali Karađorđevom i onih koji će tek biti u nekim budućim povorkama.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!