Home Zanimljivosti Da li žene za sebe misle da su lepe?

Da li žene za sebe misle da su lepe?

redakcija

Kada bi vas neko upitao da li mislite da ste lepi, šta biste odgovorili?

 

Većina žena ne bi potvrdno odgovorila na ovo pitanje, neke bi se postidele, nekolicina bi možda i rekla „da“, ali bi gotovo sve u sebi razmišljale o nedostacima, o tome šta bi na njima moglo biti lepše, tvrde stručnjaci. 

Istraživanja pokazuju da samo 4% žena sebe smatra lepim, što je podstaklo naučno istraživanje o tome koliko smo u stanju sebe realno da vidimo. Došlo se do zaključka da se slika nas samih o sebi i slika drugih o nama ne poklapaju u čak 30 parametara (od 55), što znači da smo mnogo lepši nego što mislimo. 

Naime, žene, pa čak i one koje okolina smatra privlačnim i lepim, misle da postoji mnogo toga što bi na njima moglo da bude lepše, odnosno nisu zadovoljne nekim delom svog tela ili lica. Kada su ih drugi procenjivali dobijali su daleko više ocene od onih koje su same sebi davale. Muškarci ženu posmatraju u totalu, odnosno pri proceni gledaju „celu sliku“, dok žene gledaju parcijalno, odnosno analiziraju detalje, pojedinačne telesne karakteristike. Tako rade i kada je u pitanju samoprocena, što objašnjava rezultate istraživanja koji pokazuju da često nismo svesni svoje lepote. 

Ali, svakako „ženskoj psihi veoma prijaju komplimenti, pogotovo na račun fizičkog izgleda, pa mnoge vole da slušaju kako ih drugi uveravaju da su lepe“, tvrdi psiholog Džon Vajt, učesnik u istraživanju. 

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!