Home Info Četvoro radnika štrajkuje glađu

Četvoro radnika štrajkuje glađu

redakcija

Nezadovoljni što im još nije isplaćena otpremnina koju čekaju od novembra prošle godine 444 radnika Želvoza već 15 dana ne napuštaju Plenumsku salu Skupštine grada Smedereva u kojoj i noćivaju a danas je četvorica radnika počela štrajk glađu.

Radnik Želvoza sa stažom od 28 godina i član Inicijativnog štrajkačkog odbora 444 radnika koji su, shodno programu Vlade Republike Srbije, dobrovoljno pristali da napuste fabriku uz otpremninu, Dejan Živković kaže agenciji Beta da je "očigledno prevaren".

Od 21. novembra 2011. na plaćenom je odsustvu i do sada je dobio 24.000 dinara.

"Dve nedelje smo u gradskoj Skupštini, ovde spavamo dve sedmice, kao da nikome nije stalo do nas, kao da smo manje vredni. Nas 444 radnika, svi smo invalidi, bolesni, ne znamo šta ćemo. Mi smo majstori iz proizvodnje, mi ne znamo te političke igre,  nas su učili da držimo do reči" naveo je Dejan Živković.

On je dodao da nema više snage za pregovore: "ili ćemo izaći odavde kao ljudi, ili na nosilima ili u sanducima".

Radnici štrajkuju u zdanju Skupštine grada.

Taj predlog za isplatu otpremnina prvi put je pomenut početkom marta, kada su radnici noćili u Plenumskoj sali Skupštine grada da bi naveli odbornike da pitanje otpremnina radnika te fabrike stave na dnevni red sednice Skupštine.

Rad nije blokiran jer se gradonačelnik Predrag Umičević s četiri predstavnika Želvoza istog dana sastao sa državnim sekretarom ministarstva finansija Dušanom Nikezićem.

Ponuđeno je rešenje  da se preko Komercijalne banke dobije kredit pokriven menicama Fonda za razvoj. Da bi takav kredit bio odobren neophodno je da gradska skupština Smedereva donese zaključak da kupi restoran fabrike Želvoz i da se parama dobijenim za restoran isplate otpremnine.

Mada je gradonačelnik tvrdio da je kupovina nekretnina razumno rešenje odbornici ga nisu prihvatili, a radnici Želvoza već 15 dana dana spavaju u Plenumskoj sali.

Lokalna samouprava je je dostavila novinarima pisano saopštenje da je  uzela u razmatranje moguænost da u rebalans budžeta grada planira navedeni iznos od 200 miliona dinara da bi kupila restoran fabrike Želvoz i na taj način obezbedila sredstva za isplatu otpremnine radnicima.

 

msp

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!